Microsoft upozorava na dva opasna virusa, koji "rade u paru"

Vobfus i Beebone se često mogu pronaći na istim računarima i teško ih je otkriti
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 08:39h

Iz Microsofta upozoravaju na dva opasna virusa koja zajedno napadaju računare i koje je jako teško ukloniti sa zaraženih PC-a, a pokazali su se i velikim problemom za antivirusne programe. Ovi virusi 'sarađuju' jer, kada su instalirani na računaru, konstantno skidaju nove verzije drugog virusa, koje su često nepoznate za antivirusne programe pa korisnici i sigurnosni programi često ne znaju da imaju zaražene računare.

Na BBC-u su prenijeli upozorenje Microsoftovog stručnjaka za bezbjednost Hajna Čoija koji je rekao da se virusi Vobfus i Beebone često mogu pronaći na istim računarima i opisao način na koji oni 'sarađuju'.

Računari se najčešće prvo zaraze Vobfusom putem klasičnih načina na koji se šire virusi i ostali malware – klikanjem na linkove na lažnim stranicama, putem mailova, USB-a i slično, a jednom kada je virus instaliran kriminalci se mogu dokopati ličnih podataka i drugih informacija s računara.

Kada Vobfus zarazi računar, on preuzima s interneta i Beebone, nakon čega računar postaje dio botnet mreže zaraženih računara koje online kriminalci i hakeri mogu iskoristiti za hakerske napade, širenje spama ili druge kriminalne aktivnosti na mreži. Čoji kaže da, iako je Vobfus prvi puta otkriven još 2009. godine, u posljednje vrijeme sve veći broj računarskih korisnika ima probleme s njim, a razlog za to je njegova povezanost sa Beeboneom, jer ova dva virusa djeluju kao 'partneri u zločinu' na zaraženim računarima.

Kada Vobfus zarazi računar, on preuzima s interneta i Beebone, nakon čega računar postaje dio botnet mreže zaraženih računara koje online kriminalci i hakeri mogu iskoristiti za hakerske napade, širenje spama ili druge kriminalne aktivnosti na mreži

Tako ako korisnik otkrije Vobfus i ukloni ga sa računara, on neće znati da je Vobfus vjerovatno već na računar skinuo Beebone koji će ponovno na računar instalirati novu verziju Vobfusa koju će antivirusni program teško otkriti.

Jednom kada ovi virusi napadnu računare teško ih je ukloniti pa Čoji savjetuje korisnicima veliki oprez prilikom surfa internetom, klikanja na sumnjive linkove i skidanja fajlova s mreže, a upozorava i da na računarima uvijek treba biti instalirana posljednja verzija antivirusnog softvera, kao i da je potrebno isključiti 'autorun' opciju u Windowsu jer se ovaj virus širi i putem USB-a.

Bonus video: