Ko dominira tržištem pametnih telefona?

Androidovih 70,4 odsto udjela na evropskom tržištu značajno je više od udjela iOS-a koji je stao na 17,8 odsto. U SAD je odnos malo ravnopravniji
113 pregleda 2 komentar(a)
Pametni telefon, Foto: .bothsidesofthetable.com
Pametni telefon, Foto: .bothsidesofthetable.com
Ažurirano: 02.07.2013. 07:43h

Porast prodaje Samsung mobilnih uređaja pomogao je platformi Android da osvoji 70 odsto tržišta, što je skoro devet odsto više nego prošle godine, piše Telegraph.

Androidovih 70,4 odsto udjela na evropskom tržištu značajno je više od udjela iOS-a koji je stao na 17,8 odsto, a u sjenci i dalje ostaje 6,8 odsto Windowsa, sudeći prema posljednjim podacima Kantar Worldpanel ComTecha.

U SAD-u je stanje ipak malo ravnopravnije: Googleov Android pokriva 52 odsto, ali je povećan minimalno u odnosu na prošlu godinu. Ovdje iOS bolje stoji sa 41,9% te bilježi brži porast. Windows platforma takođe raste brže od Androida, ali zaostaje sa vrlo malih 4,6% ukupnih korisnika.

Samsung je dosadašnjim neprekidnim rastom stekao veliku prednost, ali nova Sonyjeva Xperia Z mogla bi da mu ugrozi prvo mjesto u Evropi. Naime, oko 38% korisnika Xperije stari su Samsungovi korisnici koji su odustali od marke nakon Galaxy S2.

"Samsung se sada nalazi u poziciji gdje se, nakon dvije godine neprekidnog rasta, mora usredsrediti na održavanje vjernosti postojeće baze korisnika ako želi da nastavi sa uspješnim poslovanjem. Samsung, prema sadašnjim procjenama, ima drugo mjesto po odanosti svojih korisnika sa 59%, ali to je poprilično daleko od Appleovih 79%", rekao je Pol Mur, direktor Kantar Worldpanel ComTecha.

Postotak korisnika pametnih telefona u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 65%, a od svih mobilnih uređaja prodatih u zadnja tri mjeseca, njih 85% su "pametni telefoni".

Bonus video: