Želite kontrolu nad podacima miliona korisnika? Probajte Data Dealer

Data Dealer autori opisuju kao šalu na račun američke NSA, koja je prikupljala podatke korisnika širom svijeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 07:51h

Šta kada biste imali kontrolu nad ličnim podacima miliona internet korisnika? Možete se okušati igrajući Data Dealer (Trgovac podacima), igru kroz koju možete da kreirate sopstveni "Smoogle" i "Tracebook" i prikupljate i prodajete korisničke podatke, piše Mashable.

Data Dealer, proizvod autrijskih developera, autori opisuju kao šalu na račun američke Agencije na nacionalnu sigurnost (NSA), koja je, prema navodima Edvarda Snoudena, prikupljala podatke korisnika širom svijeta.

Glen Grinvald: NSA može da snimi milijardu razgovora dnevno >>>

Tajni dokumenti koje je Snouden dostavio medijskim predstavništvima u Sjedinjenim Državama i Britaniji, pokazuju da NSA i druge američke obavještajne agencije, godinama prikupljaju ogromnu količinu podataka iz telefonskih razgovora i internet poruka ljudi iz cijelog svijeta, uključujući Sjedinjene Države.

Prema nekim izvještajima, sa tajnim programom špijunaže PRISM (Prizma), povezani su i Google i još šest tehnoloških kompanija.

"Postanite Lary Pejdž, Mark Zukerberg, pa čak i Edvard Snouden", navode autori na zvaničnoj stranici igrice.

Google: Ne špijuniramo korisnike >>>

Ovaj neprofitni projekat, kažu autori, ima za cilj da podigne svijest o značaju ličnih podataka i digitalne privatnosti.

Bonus video: