IV Ljetnja škola programiranja: Algoritmi i rekreacija na Ivanovim koritima

Ove godine imamo 19 početnika i devet naprednih učesnika. Nastava će se odvijati svakodnevno
115 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 09:41h

Peta Ljetnja škola programiranja, čiji su organizatori Domen i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore, biće održana na Ivanovim Koritima, od 1. do 11. jula. Ovogodišnja Ljetnja škola programiranja broji 28 učesnika, koji dolaze iz svih krajeva Crne Gore. Predavači u Ljetnoj školi su nastavnici i saradnici PMF-a, najuspješniji nastavnici iz srednjih škola i najbolji studenti PMF-a, kao i bivši takmičari.

Uslov za učešće u Ljetnjoj školi je da se polaznici sljedeće školske godine takmiče iz programiranja.

"Napredak ukupnog društva u Crnoj Gori jedino moguć putem znanja pojedinaca koji su u mogućnosti da prime znanje i isto pokažu i iskoriste kroz inovativnost tokom i nakon studija

Početnu grupu čine učenici prvog ili drugog razreda gimnazije ili srednje stručne škole koji posjeduju natprosječno matematičko znanje, razvijenu sposobnost logičkog razmišljanja i želju da izučavaju programiranje.

Školama je dostavljen test sklonosti koji su predloženi učenici uradili za 90-120 minuta.

Početnici će se tokom boravka na Ivanovim koritima upoznati sa složenijim algoritmima, strukturama podataka i osnovama programskog jezika Java, te produbljivati postojeće znanje.

Napredna grupa rješavaće zadatke za različitih informatičkih olimpijada i obrađivati neke složenije algoritme i strukture podataka. Ovu grupu čine učenici koji su na takmičenjima u prethodnoj školskoj godini zauzeli jedno od prvih deset mjesta, pod uslovom da nisu maturanti.

Pripreme za Informatičku olimpijadu: Polaznici bolji nego ikad >>>

Luka Bulatović

"Ljetnja škola programiranja je kruna sezone i svega što se radilo tokom školske godine. Ujedno je i finalna priprema za Međunarodnu olimpijadu iz programiranja, koja se ove godine održava u australijskom gradu Brizben, na koju vodimo tri učesnika. Svjesno smo u ovaj projekat ušli dugoročno sa PMF-om. Znali smo da pored njihovih ljudskih resursa treba uložiti i naše finansijske resurse. Mi u Domenu smatramo da je napredak ukupnog društva u Crnoj Gori jedino moguć putem znanja pojedinaca koji su u mogućnosti da prime znanje i isto pokažu i iskoriste kroz inovativnost tokom i nakon studija. Smatramo da je važno da se takvi potencijali koje Crna Gora ima prepoznaju na vrijeme, tokom srednje škole, možda čak i u osnovnoj, te da se maksimalno iskoriste na fakultetu i kasnije - u privredi", kazao je Predrag Lešić, izvršni direktor Domena.

Pripreme i tokom školske godine

U ovoj školskoj godini organizovano je 30 četvoročasovnih sesija, najčešće svake druge subote

Dosadašnji rezultati polaznika ovih priprema pokazuju da su one itetkako korisne. Na Državnom takmičenju iz programiranja 2012, prvih osam mjesta zauzeli su učesnici sa priprema. Na Olimpijadi znanja 2012, učesnici priprema zauzeli su prvih šest mjesta. Na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi 2012, Luka Bulatović, učenik gimnazije “Slobodan Škerović” osvojio je bronzanu medalju – prvu medalju na infomatičkim takmičenjima za nekog takmičara iz Crne Gore. Na državnom takmičenju iz programiranja 2013. godine i na Olimpijadi znanja 2013. godine prvih 11 mjesta osvojili su učenici koji su bili uključeni u pripreme. Svi članovi crnogorske ekipe za prethodne tri godine na BOI i IOI učestvovali su na pripremama.

Luka Bulatović osvojio bronzu na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi >>>

Sesije priprema za takmičenje su organizovane od 15. septembra 2012. i upravo su završene. U ovoj školskoj godini organizovano je 30 četvoročasovnih sesija, najčešće svake druge subote. U slučaju kada zainteresovani učenici za pripreme nisu mogli putovati do Podgorice, materijali i zadaci sa priprema su im prosljeđivani mejlom. Početna grupa je prošla kroz svojevrsnu školu takmičarskog programiranja: počeli su od nule i učili šta su algoritmi i kako se implementiraju u jeziku Java. Na kraju su, u drugoj polovini februara, rješavali takmičarske zadatke. Najbolji polaznici i najuspješniji učesnici na takmičenjima učestvuju na Ljetnjoj školi programiranja.

Prethodne četiri Ljetnje škole programiranja održane su na Ivanovim koritima (2009.), u Kolašinu (2010.), Vučju (2011.) i opet na Ivanovim koritima (2012.).

Galerija

Bonus video: