Dobra Google pozicija - garancija za veći profit

“Svaki vještački pokušaj pravljenja uspješnog sajta se ubrzo uruši, zato treba ulagati u sam sadržaj"
66 pregleda 0 komentar(a)
Google, Foto: Mashable.com
Google, Foto: Mashable.com
Ažurirano: 26.06.2013. 08:26h

Optimizacija za internet pretraživače (SEO, Search Engine Optimization) može da promijeni način poslovanja neke kompanije i učini da u očima potencijalnih klijenata izgledate veći nego što jeste, kazao je tokom prezentacije u Beogradu Dejan Petrović, globalni inovator u oblasti optimizacije internet pretrage i osnivač kompanije Dejan SEO, koja u Srbiji posluje pod imenom “Brisbane Digital”.

Petrović je, prema pisanju “Blica”, razvio jedinstvenu metodologiju odabira ključnih reči, koja veb stranice visoko pozicionira na Googleu.

“Devedeset odsto prometa za određenu ključnu riječ ide na prvu stranicu Google pretrage, a 36 odsto od ukupnog prometa zauzima prvi rezultat na Google stranici. SEO je važan dio marketing miksa, koji povezuje sve ostale njegove djelove i maksimizira njihov pojedinačni efekat”, kazao je on.

Petrović se za ovaj segment interneta počeo zanimati slučajno.

“Nakon što sam otišao u Australiju, kao veliki zaljubljenik u elektronsku muziku pokrenuo sam sajt (Analogic.com) na kom sam pisao o njoj, od aktuelnih pravaca do recenzija. U jednom trenutku taj sajt je bio na prvom mjestu kada se u pretraživač ukuca elektronska muzika. Tada sam se zainteresovao da saznam na koji način smo mi tu i shvatio sam da mogu da utičem na rezultate u Google pretragama“.

Tvrdi da je SEO “definitivno segment koji može da promijeni način poslovanja neke kompanije”.

“Mi smo to testirali na slučaju naše vlastite kompanije. Počeli smo kao mala kompanija, sa pet-šest zaposlenih. Koristeći SEO metode, visoko smo se pozicionirali na Googleu i svi su vjerovali da smo velika kompanija. Tako su počeli da stižu veliki poslovi, klijenti kojima smo uvećavali vrijednost njihovog biznisa pomjerajući ih na skali Google pretrage. Što ste više pozicionirani na Googleu, ne samo da povećavate broj posjeta na vašem sajtu, već jačate i vaš brend image i reputaciju. Imali smo u našoj praksi slučaj da je kompanija zaradila 1,2 miliona dolara jer se pomjerila samo za jedn poziciju”.

Petrović kaže da uspjeh, zahvaljujući SEO, jeste moguć preko noći, ali je on rijedak.

“Češće se dugotrajni i kvalitetnim radom dolazi do rezultata. Svaki vještački pokušaj pravljenja uspješnog sajta se ubrzo uruši, zato treba ulagati u sam sadržaj. Što je bolji sadržaj, korisnici će imati veću želju da ga dijele, a kada Google primijeti to, postavlja će ga na višim pozicijama“, objašnjava Petrović.

Petrović kaže da uspjeh, zahvaljujući SEO, jeste moguć preko noći, ali je on rijedak

Petrović je devedesetih izbjegao iz Vukovara u Inđiju, a onda 1999. otišao u Australiju.

Kompaniju Dejan SEO pokrenuo je prije nekoliko godina uz pomoć rođaka i prijatelja i za kratko vrijeme je napravio poznato ime u optimizacije interneta. Napreduju brzo i kako ističe uspjeli su da prežive nagli rast, tako da očekuje stabilnu budućnost svoje kompanije, navodi “Blic”.

Google će pričati sa nama

Petrović smatra da će se Google u budućnosti interneta implementirati u svaki njegov segment.

“Osim što će postati inteligentniji i vjerovatno čak omogućavati razgovor sa njim kao sa osobom, servisi poput vremenskih prognoza i kursa će postati potpuno zamijenjeni Googleom, tako da će takve kompanije koje se bave time vjerovatno polako nestajati”, smatra on.

Bonus video: