klik i gotovo

Kako da se jednostavno riješite duplikata u vašem računaru

Ručno pretraživanje po računaru i upoređivanje dokumenata te brisanje duplikata može biti Sizifov posao
648 pregleda 5 komentar(a)
muškarac, kompjuter, Foto: Shutterstock
muškarac, kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2013. 18:17h

Svakome se makar jednom desilo da je kopirao neka dokumenta i onda shvatio da ta ista dokumenta već postoje na računaru. Ako pokušate da kreirate fajl istog imena u isti folder, računar će vam javiti da to nije moguće.

Ali, šta kad ista dokumenta razmjestite po različitim folderima i shvatite da vam ne treba nekoliko kopija istog dokumenta na različitim mjestima?

Ručno pretraživanje po računaru i upoređivanje dokumenata te brisanje duplikata može biti Sizifov posao, ali pomoći nam može nekoliko specijalizovanih alata koje je pronašao Tech Republic.

WinMerge

WinMerge je zanimljiv program koji ne samo da pronalazi duplikate datoteka u Windows OS već ih može povezati u jedan i napraviti poređenje tekstualnih datoteka. Veliki mu je plus i to što ga nije potrebno instalirati na sam računar, već može uredno da obavlja svoj posao i ako ga pokrenete sa USB-a.

Nova verzija bi trebalo da radi i na Linuxu.

DoubleKiller

DoubleKiller, kao što mu samo ime kaže, pravi je ubica duplikata. Nudi mogućnost filtriranja vrste dokumenta koji će biti uključen u poređenje, a takođe može da uporedi 'nova' i 'stara' dokumenta što je prikladno ako ste radili neke izmjene na dokumentima i više niste sigurni koja dokumenta želite da zadržite, a koja se mogu izbrisati.

Program dolazi u besplatnoj i puno bogatijoj, verziji koju je potrebno platiti.

Easy Duplicate Finder

Ovaj program je zaista veoma jednostavan za korištenje, a osim uobičajenih datoteka, podržava i poređenje i pretraživanje i MP3 te JPEG datoteka. Osim toga, može se povezati sa Outlookom pa možete obrisati i duple e-mail poruke.

Besplatna verzija Easy Duplicate Findera sasvim je dovoljna za prosječnog korisnika, a oni nešto zahtjevniji platiće za korištenje dodatnih mogućnosti.

dupeGuru Music Edition

Iako mu ime govori da je namijenjen uklanjanju duplih muzičkih datoteka, dupeGuru će, zahvaljujući pametnom algoritmu, uporediti i sve ostale datoteke, čak i ako imaju različito ime.

dupeGuru funkcioniše jednako dobro na Windows OS, Linuxu i OS X-u, a ako želite da podržite rad programera koji su ga osmislili, razmislite o doniranju kojeg eura na njihov račun.

Duplicate Images Finder

Ovaj specijalizovani program usredsređen je samo na fotografije i druge slikovne datoteke.

Duplicate Images Finder možda nije najbrži program za pronalaženje duplikata (poređenje može da potraje i nekoliko sati, zavisno od broja slika), ali je izvrstan izbor za nekoga ko ima veliku arhivu fotografija i želi da se riješi duplikata. A i dodatni mu je plus to što je besplatan.