Izaberi aplikaciju i prijavi probleme u društvu

Korisnicima su dostupna čak tri rješenja za prijavu neregularnosti u društvu: Budi odgovoran, KoPo i Heroj
442 pregleda 0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (YouTube)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 05.06.2013. 16:09h

Mjesec po puštanju u rad aplikacije Budiodgovoran.me, čiji su autori osvojili prvu nagradu na konkursu “Transparentnost i odgovornost”, korisnicima je dostupno i drugorangirano rješenje, KoPo (Komunalni policajac).

Slično prethodnoj, kao i aplikaciji Heroj.me, koja je takođe od ponedjeljka dostupna za preuzimanje, i aplikacija KoPo služi za prijavu komunalnih i drugih problema i nepravilnosti na području Crne Gore. Građani zahvaljujući njima mogu da prijave zloupotrebe službenih vozila, ukažu na probleme na putevima, nepravilno parkiranje, neizdavanje fiskalnih računa, ekološke probleme...

“Aplikacijom ćemo pokušati da stvorimo kritičnu masu građana, koja će pogurati nadležne organe da brže reaguju”, kažu članovi tima koji su radili na toj aplikaciji: Aleksandar Vulević, Miloš Mićunović, Miljan Mićunović, Nikola Velimirović i Dragan Radević.

Sa jednostavne stranice http://www.kopo-mne.me, na kojoj se, prema riječima autora, “mogu snaći i osobe koje nemaju mnogo znanja o kompjuterima i internetu”, može se preuzeti Android aplikacija, putem koje je prijava problema moguća direktno sa mjesta na kojem je registrovan, što ovu aplikaciju ne razlikuje od druge dvije. Kao i Budiodgovoran.me i Heroj.me, i kroz KoPo aplikaciju, moguća je anonimna prijava neregularnosti, pa “građani ne moraju da brinu da će neko vršiti pritisak na njih zato što su prijavili problem”.

“Ideja je da se problemi prezentuju javno tako da svi mogu da im pristupe i ustanove u kakvom su statusu, odnosno da li su nadležne službe preduzele nešto povodom njihovog rješavanja i šta”, kažu autori KoPo aplikacije.

Na taj način bi, dodaju, komunalne službe trebalo da budu natjerane da bolje, brže i efikasnije rješavaju probleme kako bi dokazali javnošću da rade svoj posao.

Ekipa koja je razvijala KoPo rješenje planira da u narednom periodu aktivno radi na poboljšavanju aplikacije, te na povezivanju sa komunalnim službama, ali i promociji, kako bi korisnici među ponuđenim rješenjima odabrali baš njihovo.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će se odvijati “trka” za korisnike među tri jako slična rješenja - kako one koji prijavljuju nepravilnosti, tako i za one čija je nadležnost njihovo rješavanje.

U tom smislu, Budiodgovoran.me je zasad u blagoj prednosti, jer su autori tog servisa već uspostavili saradnju sa nadležnima u Vladi za prijavu zloupotrebe službenih vozila. Tako, zahvaljujući aplikaciji “Budi odgovoran”, građani odnedavno mogu da prijave zloupotrebu putem mobilnog telefona i, umjesto kao dosad na sajtu Vlade, i odgovore o eventualnim zlupotrebama, pregledaju na svojim mobilnim uređajima. Članovi Kreativnog tima Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, koji je razvijao Budiodgovoran.me rješenje, kažu da su u toku pregovori i sa drugim nadležnim institucijama.

U zavisnosti od interesovanja korisnika, platformi će biti dodavane nove kategorije

U zavisnosti od interesovanja korisnika, platformi će biti dodavane nove kategorije. Uz mogućnost prijave negativnih, aplikacija i sajt omogućavaju i prijavu pozitivnih primjera. Sve prijave se jednostavno mogu podijeliti na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i Google Plus. Osim što će moći da podijele uočene društvene nepravilnosti sa sugrađanima, korisnici aplikacije će moći da se međusobno ocjenjuju, ali i da ocjenjuju efikasnost institucija kojima su nepravilnosti prijavljene. Tako će korisnici u svakom trenutku na stranici imati pregled najbolje i najgore ocijenjenih institucija, a ocjene neće biti samo zbir odgovorenih prijava.

Takmičenje “Transparentnost i odgovornost” na kojem su nagrađena rješenja Budiodgovoran.me i KoPo, su organizovali NVO DigitalizujMe i Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Konkurs za izradu softverskih rješenja za rješavanje problema koji se tiču svih crnogorskih građana bio je podijeljen na dvije teme - Vlada 2.0 i Građanin 2.0.

Tema Vlada 2.0 se odnosi na ideje o tome kako iskoristiti moć tehnologije da bi građani-aktivisti uticali na poštovanje zakona i rešavanje problema, odnosno da bi podstakli Vladu i javne ustanove da rade u službi građana.

U okviru teme Građanin 2.0 očekivane su bile ideje o tome kako da se iskoristi moć tehnologija (internet, mobilna tehnologija) za poboljšanje kvaliteta života u društvu.

Tim koji je osvojio prvu nagradu dobio je tada novčanu nagradu u iznosu 5.000 dolara, dok su autori KoPo aplikacije nagrađeni sa 2.000 dolara.

Heroj na pet jezika

Najavljena još u novembru, korisnicima je od ponedjeljka dostupna i Heroj.me platforma. Kao i KoPo i Budiodgovoran.me, i za Heroj.me je zasad dostupna Android aplikacija. Iz Fleke, koja je razvijala Heroja, najavljuju da će iOS verzija biti dostupna za nekoliko mjeseci, ali da će korisnicima uskoro biti na raspolaganju mobilna web verzija, koju će, kako navode, svi moći da koriste.

Za razliku od druga dva rješenja, Heroj.me platforma je razvijana za globalno tržište i već sada je servis dostupan na pet jezika: crnogorskom (latinica i ćirilica), srpskom (latinica i ćirilica), hrvatskom, italijanskom i engleskom. Iz Fleke navode da će lista podržanih jezika vremenom biti proširivana i zainteresovane da pomognu u tome pozivaju da se prijave na http://translate.heroj.me.

Samo precizna prijava je dobra prijava

Dosad su putem aplikacije ili web sajta Budiodgovoran.me stigle 133 prijave, od čega je najviše onih koje se odnose na nepropisno parkiranje (46). Slijede prijave nepropisnog odlaganja smeća, divljih deponija... (33), prijave koje se odnose na oštećenja na putevima (21), prijave zloupotrebe i nepropisnog izdavanja fiskalnih računa (19).

Najmanje je prijava koje se odnose na prijavu zloupotrebe službenih vozila (18), ali je to ujedno i jedina kategorija prijava na koje su korisnici već dobili, kakve-takve, odgovore.

U nekim od odgovora Vladinog biroa za odnose sa javnošću navodi se da neke prijave ne sadrže preciznu informaciju o lokaciji na kojoj su fotografije snimljene, na nekim fotografijama se jasno ne vide registarske oznake službenog vozila... pa autori Budiodgovoran.me aplikacije mole korisnike da budu precizniji u kreiranju prijava, kako one ne bi bile odbačene.

Bonus video: