Uskoro veliki redizajn Firefoxa

Čini se da je dizajniran pomalo po uzoru na Googleov Chrome, sa zaobljenim ivicama tabova i ikonom sa tri crte koja priziva padajući meni za prilagođavanje i postavke
1 komentar(a)
Mozilla Firefox, Foto: Screenshot
Mozilla Firefox, Foto: Screenshot
Ažurirano: 05.06.2013. 10:48h

Mozilla će uskoro predstaviti veliki redizajn svog internet pretraživača Firefox, koji danas drži gotovo četvrtinu svjetskog tržišta. Tačnije, promjene će biti tako sveobuhvatne da iz Mozille poručuju da je možda došlo vrijeme da se Firefox prestane smatrati browserom.

"Browser je jako zastarjela riječ", rekao je Mozillin potpredjsednik za razvoj Firefoxa Džonatan Najtingejl.

“Ljudi jednostavno više ne surfuju u tolikoj mjeri. Umjesto toga, browseri se koriste za pristup sofisticiranijim internet aplikacijama, proizvodnim alatima i društvenim mrežama.”

Projekat Australis uskoro će početi da se pomalo predstavlja kroz Firefoxove kanale. Čini se da je dizajniran pomalo po uzoru na Googleov Chrome, sa zaobljenim ivicama tabova i ikonom sa tri crte koja priziva padajući meni za prilagođavanje i postavke.

Ideja iza Australisa je jednostavnost upotrebe, čistije i intuitivniji interfejs.

Iako Australis neće u potpunosti biti dostupan do jeseni, već i današnje verzije Firefoxa imaju određeni uticaj novih ideja, kao što je, recimo, kombinovano dugme stop-load-reload, potom novi download manadžer, kao i činjenica da se više ne prikazuje dugme “naprijed” kada nema stranice naprijed na koju bi se moglo ići.

Bonus video: