Istraživanje: Mobilni telefon postao važniji od voljene osobe

Prema ovom istraživanju, jedna osoba dnevno u prosjeku u mobilni telefon gleda oko dva sata, odnosno 119 minuta, dok u voljenu osobu gleda oko 97 minuta
3 komentar(a)
mobilni, Foto: Shutterstock
mobilni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2013. 14:48h

Rezultati najnovijeg britanskog istraživanja koje je sprovela agencija za prodaju mobilnih telefona O2 i Samsung pokazali su da više vremena provodimo uz mobilni telefon nego gledajući u lice voljene osobe.

Prema ovom istraživanju, jedna osoba dnevno u prosjeku u mobilni telefon gleda oko dva sata, odnosno 119 minuta, dok u voljenu osobu gleda oko 97 minuta.

U istraživanju se navodi da posljednjih godina sve veći broj osoba mnoge svakodnevne i profesionalne poslove obavljaju putem mobilnih telefona.

Među tim aktivnostima prosječni korisnik mobilnog telefona najviše vremena odvoji za surfovanje internetom, i to 24 minuta, a slijedi vrijeme provedeno na društvenim mrežama 16 minuta, slušanje muzike 15 minuta.

Također, britanska studija je pokazala da prosječan korisnik na mobilnom telefonu provede 13 minuta igrajući igrice, na telefoniranje 11 minuta i slanje SMS poruka i e-meilova 9 minuta.

Navedeno istraživanje je pokazalo da većina osoba danas mnogo više vremena provede u virtualnom svijetu nego sa osobama u stvarnom životu.

Takođe, prema studiji britanske agencije Mobile Insurance, skoro pola mladih Britanaca, odnosno njih 45 odsto, radije bi ostali bez hrane nego bez mobilnog telefona.

Britanska javnost je bila iznenađena kada je devet odsto ispitanika reklo da su im mobilni telefoni važniji i od vlastite djece.

Istraživanje Mobile Insurancea je pokazalo da bi se 71 posto mladih Britanaca radije odreklo automobila nego mobilnog telefona.

A, prilikom najnovijeg istraživanja je oko dvije trećine mladih Britanaca izjavilo je da "ne mogu zamisliti život bez mobilnog telefona".

Bonus video: