Jokić u posjeti Firenci: Postignut načelni dogovor o saradnji dva grada

Jokić je pozvao Daria Nardelu da naredne godine posjeti Kotor prilikom obilježavanja 40 godina od upisa Kotora na UNESCO-vu listu svjestske baštine
69 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Jokić, Dario Nardel, Foto: Opština Kotor
Vladimir Jokić, Dario Nardel, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 10.11.2018. 15:47h

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, tokom protekle sedmice boravio je u službenoj posjeti Firenci na poziv gradonačelnika Firence, Daria Nardele, i prisustvovao zajedničkom skupu gradova Mediterana pod nazivom „Unity in diversity“, a takođe i po prvi put organizovanom skupu gradova evropskih prijestonica kulture, saopšteno je iz Opštine Kotor.

Predstavnici Kotora bili su jedini iz Crne Gore koji su učestvovali na pomenutoj konferenciji.

Na konferenciji su učestvovali ministar kulture Italije, Alberto Bonisoli, evropski komesar za obrazovanje, multilingvizam i kulturu, Tibor Navarščić, kao i gradonačelnici i predstavnici više od 40 gradova iz Evrope, Afike i Južne Amerike.

Završno izlaganje na skupu imao je poznati glumac i reditelj, Tim Robins, koji je pozvao sve učesnike da učine sve što je u njihovoj moći da kulturu vrate stanovnicima njihovih gradova, da je učine dostupnom svima, jer je to jedini način da se prevaziđu izazovi ovog vremena.

Predsjednik opštine je na konferenciji učesnicima prezentovao Kotor, njegovo kulturno i istorijsko naslijeđe, i takođe istakao spremnost Kotora za saradnju sa ostalim gradovima na poljima kulture i turizma.

Jokić se susreo sa gradonačelnikom Firence, Dariom Nardelom i pozvao ga da naredne godine posjeti Kotor prilikom obilježavanja 40 godina od upisa Kotora na UNESCO-vu listu svjestske baštine.

U odvojenom susretu sa zamjenicom gradonačelnika zaduženom za kulturu i obrazovanje, g-đom Kristinom Đaki, postignut je konsenzus o uspostavljanju bliže saradnje između dva grada, posebno na poljima kulture i zaštite kulturne baštine.

Bonus video: