Ko je sljedeći bogataš: Yahoo kupio Tumblr za milijardu dolara

Yahoo želi da ovom akvizicijom privuče mlađe korisnike sa sadržajem koji je do sada bio dostupan na Tumblru
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2013. 08:09h

Upravni odbor Yahooa odobrio je masivnu kupovinu Tumblra za 1.1 milijardu dolara, a izvori bliski odboru tvrde da je ova odluka donijeta jednoglasno. Kupovina Tumblra bi zvanično trebala da bude potvrđena danas.

Kao dio dogovora o kupovini, izvršni direktor Tumblra Dejvid Karp ostaće u Yahoou naredne četiri godine i zadržaće veliki dio kontrole nad kompanijom.

Yahoo želi da ovom akvizicijom privuče mlađe korisnike sa sadržajem koji je do sada bio dostupan na Tumblru.

Sudeći po brojnim izvorima, izvršna direktorka Yahooa, Melisa Majer, željela je da kupi Tumblr zbog sadržaja koji generišu sami korisnici pošto je to upravo ono što je kompaniji bilo potrebno kako bi postala „kul“ i relevantna za nove korisnike.

Sudeći po brojnim izvorima, izvršna direktorka Yahooa, Melisa Majer, željela je da kupi Tumblr zbog sadržaja koji generišu sami korisnici pošto je to upravo ono što je kompaniji bilo potrebno kako bi postala „kul“ i relevantna za nove korisnike

Karp je odrastao na Manhetnu, sin je oca kompozitora, koji je pisao pjesme za filmove i TV emisije, i majke učiteljice. Sam je naučio HTML kada mu je bilo 11 godina, nakon čega je osnovao kompaniju za konsalting. Roditelji su mu dozvolili da napusti školu pa je svoje obrazovanje stekao kod kuće.

Karp je sa 17 godina preselio u Japan, gdje je usavršio svoje programerske vještine. Po povratku u Njujork, nastavio je da pruža konsultantske usluge, a 2007. je osnovao Tumblr.

Radio je na Menhetnu i opirao se odlasku u Silicijumsku dolinu. Pokušao je i da se odupre ponudama koje su pristizale iz tech svijeta, jer je želio da ostane nezavisan i jer je vjerovao da kompanija može prihodovati od oglasa.

Bonus video: