Yahoo tužio Facebook zbog autorskih prava

U tužbi kompanija optužuje Facebook za kršenje prava patenata vezanim za tehnologije "on lajn" reklamiranja, zaštitu privatnosti ličnih podataka i socijalne nadgradnje
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 11:43h

Internet kompanija Yahoo podigla je tužbu protiv najveće društvene mreže na svijetu Facebook zbog nedozvoljenog korišćenja deset patentiranih tehnologija, koje uključuju metode i sisteme oglašavanja na mreži.

Svoje primjedbe Yahoo je prvi put iznio u februaru, nekoliko mjeseci do ponude akcija Facebooka na prodaju.

Kako je tada pisao "Njujork tajms", Yahoo je namjeravao da tuži Facebook u slučaju da odbije da dobrovoljno plati kompenzaciju.

U tužbi, podnijetoj pred okružnim sudom u kalifornijskom gradu San Hozeu, kompanija optužuje Facebook za kršenje prava patenata vezanim za tehnologije "on lajn" reklamiranja, zaštitu privatnosti ličnih podataka i socijalne nadgradnje.

Facebook koji je prošle godine ostvario približnu čistu dobit od milijardu dolara, za sada ne komentariše tužbu

Jedan od patenata, pripisan "Yahoo 2010. godine, opisuje metod komuniciranja ljudi na bazi virtuelne platforme koja "omogućuje korisnicima da jednostavno razmjenjuju utiske".

"Na žalost, spor sa Facebookom ostaje neriješen i smatrali smo da je potrebno obratiti se federalnom sudu", naveli su predstavnici Yahooa.

Tužioci traže naknadu štete, čiji se iznos, međutim, ne precizira.

Facebook koji je prošle godine ostvario približnu čistu dobit od milijardu dolara, za sada ne komentariše tužbu, osim što je portparol Džonatan Tou rekao da je za nju saznao iz medija.

"Žalimo što se dugogodišnji poslovni partner Facebook i kompanija koja je znatno profitirala od saradnje sa Facebookom odlučio za parnicu", rekao je on, prenio je Rojters, ocjenjujući da je ovo "prva velika pravna bitka velikih tehnoloških kompanija u oblasti društvenih medija".

Bonus video: