Dvije nove eksplozije na Suncu

Plazma i naelektrisane čestice koje se nazivaju koronalna masa stići će ne Zemlju u ponedjeljak po američkom vremenu
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 15:38h

Dvije nove eksplozije na Suncu poslale su u svemir naelektrisane čestice i veće količine plazme koje bi, kada stignu na Zemlju, mogle da utiču na satelitsku komunikaciju, javljaju američki mediji.

Eksplozije su podvedene pod kategoriju M klase a dogodile su se u subotu popodne i rano jutros po srednjeevropskom vremenu u istoj zoni kao i eksplozije zabilježene ranije tokom nedjelje.

Ove eksplozije su posljednje u nizu moćnih erupcija iz sunčeve zone AR1429 koja je bila posebno aktivna ove nedjelje, navela je američka televizija MSNBC.

Eskplozije su normalni dio 11. sunčevog ciklusa, a vrhunac se očekuje naredne godine

Kada te čestice stignu na Zemlju, mogle bi uticati na satelitsku komunikaciju a najvjerovatnije će izazvati efekat aurore borealis, odnosno sjeverne svjetlosti.

Prema naučnoj klasifikaciji, sunčeve eksplozije su podijeljene u pet kategorija A, B, C, M i X pri čemu su eksplozije kategorije A najslabije a kategorije X najsnažnije.

Solarna oluja, odnosno eksplozija koja je u četvrtak, znatno slabije nego što se očekivalo, pogodila Zemlju završena je u petak dostigavši u završnoj fazi treću kategoriju.

Nije, međutim, bilo izvještaja o ometanjima GPS uređaja ili problema u snabdijevanju električnom energijom.

Nebo iznad Aljaske

Sjeverna svjetlost registrovana je iznad Mičigena, Viskonsina i Sijetla - gdje ta pojava nije uobičajena, izjavio je Bob Ratlidž iz meteorološke agencije NOAA, a prenio AP.

Ista pojava viđena je i na nebu iznad Aljaske, Minesote, Sjeverne Dakote i iznad južne hemisfere u Australiji i Novom Zelandu.

Eskplozije su normalni dio 11. sunčevog ciklusa, a vrhunac se očekuje naredne godine.

Galerija

Bonus video: