Fleka objavljuje aplikaciju za prijavu društvenih problema

Servis je trenutno u beta fazi, a iz Fleke najavljuju da će, nakon Android aplikacije, biti objavljeni i sajt i podrška za iOS platformu
216 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 15:09h

“Svi mi imamo imaginarni plašt koji čeka da ga ogrnemo i učinimo neko dobro djelo, jer svi možemo biti heroji svoje zajednice”, tim riječima Miloš Milošević, CEO i kreativni direktor studija za interaktivni dizajn “Fleka”, završio je svoju prezentaciju na podgoričkom TEDx događaju u novembru time najavljujući projekat Heroj.me. Imaginarni plaštevi su sada spremni i korisnicima će uskoro biti dostupna Android aplikacija Heroja.

“Iskreno vjerujući da svaki pojedinac može da mijenja svijet počevši od mijenjanja zajednice u kojoj živi, došlo se na ideju o kreiranju platforme za učestvovanje građana u rješavanju problema u svojim sredinama, sa fokusom na uklanjanje birokratskih prepreka koje su često obeshrabrujuće za mnoge”, kazao je Milošević o motivima za kreiranje platforme.

U Fleki vjeruju da je jedan od problema zbog kojih građani često ne reaguju na stvari koje se (ne)dešavaju oko njih bi građani procedura sa kojom su suočeni u procesu njihovog prijavljivanja. Mišljenja su da bi građani bili odgovorniji kada bi mogli da preskoče birokratiju i procedure koje prijava problema podrazumijeva.

“Ubijeđeni smo da treba da okrenemo naopačke naš odnos sa birokratijom. Treba da imamo javni prostor đe možemo da prijavimo ono što vidimo, a birokratija treba da ima interes da pogleda i djeluje. Rijetko ko želi da piše dopise, iako mu smetaju određene stvari, ali ne dovoljno da bi sjeo za računar, otkucao dopis, nazvao službu i na pitanje ‘na koji mail da vam pošaljem?’ dobio odgovor ‘mi imamo samo faks, pristup mailu ima samo direktor, a on je na godišnjem odmoru’. Smatramo da prijava nečeg što ste primijetili, a nije kako treba, i stavljanje takvih informacija u centralizovani sistem i javni domen, može sa jedne strane brže pokrenuti institucije sistema da djeluju, a sa druge strane inspirisati druge ljude da se uključe pomognu i doprinesu određenom cilju”, objašnjava Milošević.

Sistem Heroj.me je jednostavan za upotrebu. Korisnici mogu da definišu zone koje žele da “nadgledaju” za sve one stvari koje se prijavljuju na tom prostoru ili da vide i prijave probleme u svojoj neposrednoj blizini. Svaki problem ima mogućnost da bude komentarisan, uz svaki problem može da bude dodato još informacija, a korisnik može da glasa za njegovu važnost. Kada problem dostigne određenu važnost, odnosno kada određeni broj korisnika glasa za njegovo rješavanje, problem biva proslijeđen nadležnim službama.

“Servis je otvorenog tipa i ne podrazumijeva da ga mi kao kreatori platforme cenzurišemo, već se oslanja na zajednicu koja može da prijavi netačne ili neprimjerene sadržaje u slučaju da se isti pojave”, navode u Fleki, dodajući da korisnici aplikacije treba da prijavljuju stvari koje vide i da glasaju za stvari za koje im je važno da budu što prije riješene.

“Na tome treba da se završi njihov napor”, kaže Milošević.

I nadležne službe će imati mogućnost da otvore svoje naloge i odatle vrše menadžment svih prijavljenih problema, da komuniciraju direktno sa građanima i da zatvore određene problematike kao riješene.

Aplikacija omogućava i anonimne prijave i tu je, prema riječima Miloševića, i rođen koncept heroja.

“Oblačenjem virtuelnog plašta mnogo se lagodnije osjećate da prijavite stvari koje vam smetaju, a da drugi ne znaju da ste to vi”.

Servis je trenutno u beta fazi, a iz Fleke najavljuju da će, nakon Android aplikacije, biti objavljeni i sajt i podrška za iOS platformu

Platforma sada podržava različite kategorije prijava, a lista će biti proširena shodno potrebama korisnika. Glavne kategorije su hitni slučajevi (požar, poplava, saobraćajka), otpad i smeće (smeće i divlja deponija), saobraćaj (oštećenje infrastrukture i signalizacije, udes, nepropisno parkiranje), ilegalne radnje (vandalizam, razbojništvo, neizdavanje fiskalnog računa, sječe šuma, primanje mita...), te državne i lokalne službe (privatna upotreba državnih vozila , nedolično ponašanje administrativnog službenika i policijskog službenika)...

Kako je platforma rađena za globalno tržište, lokalizacija servisa na drugim jezicima predviđa i adaptaciju kategorizacija shodno potrebama društva.

Servis je trenutno u beta fazi, a iz Fleke najavljuju da će, nakon Android aplikacije, biti objavljeni i sajt i podrška za iOS platformu.

Zainteresovani za informacije o početku rada servisa mogu se prijaviti na zvaničnoj stranici projekta www.heroj.me.

Za donacije uvesti povoljniji SMS

Projekat Heroj.me je podijeljen na dvije faze od kojih je prva, upravo okončana, a to je prijava problematika.

Druga faza je, kaže Milošević, zahtjevnija. “Druga faza predviđa uključivanje dobrih inicijativa, volonterizam i eventualno donacije, što je ipak najteža stavka, ne sa tehničkog aspekta, već zbog izgradnje povjerenja i ubjeđivanja operatera da obore ili eliminišu tarife za SMS charging kad se radi o donacijama”, kazao je on.

Neka trka počne

Heroj.me se u potpunosti uklapa u koncept onoga što podrazumijeva konkurs “Otvorene ideje” kojeg organizuju NVO DigitalizujMe i Kancelarija programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u crnoj Gori.

U pitanju je takmičenje za izradu softverskih rješenja koja će pomoći rješavanju društvenih problema na relaciji građana i Vlade, te među građanim uopšte. Flekin Heroj.me nije prijavljen na ovaj konkurs, ali će svakako biti konkurencija sličnim rješenjima koja su prezentovana na nedavnom susretu prijavljenih učesnika konkursa “Otvorene ideje” i njihovih mentora. Tada su javnu prezentaciju imala samo dva tima od 17 prijavljenih ekipa i šest pojedinaca. Istog dana, šest timova je imalo zatvorene konsultacije sa mentorima.

Na konkurs “Otvorene ideje”, prema ranijim informacijama organizatora, prijavljena su rješenja za mapiranje komunalnih problema, problem informisanja i evidencije nezaposlenih, problem transparentnosti budžeta, informisanja o turističkim ponudama, problem uvezivanja zdravstvenih ustanova i apoteka, transparentnost rada Vlade, državnih institucija, povezivanje službi za hitne intervencije i brži poziv za pomoć, uvezivanje donatora i volontera sa ugroženima.

Takmičari se nadmeću za 5.000 dolara, koliko iznosi nagrada za prvo, odnosno za 2.000 dolara sa koliko će biti nagrađeno drugoplasirano rješenje. Pobjednici će biti proglašeni 11. maja.

Galerija

Bonus video: