HAKERSKI NAPADI

SAD optužuju Kinu za sajber špijunažu, Peking negira

Izvještaj Pentagona je do sada najdirektnija optužba SAD za kineske sajber napade na američku vladu i američke kompanije
0 komentar(a)
Sajber napad, Foto: Activistpost.com
Sajber napad, Foto: Activistpost.com
Ažurirano: 07.05.2013. 07:57h

Pentagon je optužio Kinu da vodi kampanju sajber špijunaže kako bi prikupila informacije o programu odbrane američke vlade, što Peking odbacuje.

Zvaničnik kineske vojske Vang Sinđun rekao je da kineska vlada, kao ni oružane snage, nikada nisu odobrile sajber napade na američke ciljeve

"Kina koristi kapacitete svoje informatičke mreže kako bi prikupila podatke iz sektora podrške programima nacionalne odbrane u SAD, u domenima diplomatije, ekonomije i industrije", navodi se u novom izvještaju Pentagona koji je predstavljen Kongresu.

U dokumentu se navodi da su kineski hakeri pokušali više puta tokom 2012. da pristupe mreži američke vlade, kako bi Peking imao bolje podatke o vojnim kapacitetima i političkim odlukama u SAD.

Izvještaj Pentagona je do sada najdirektnija optužba SAD za kineske sajber napade na američku vladu i američke kompanije. Kineska vojska jeodbacila tvdnje američkih vojnih vlasti, uz ocjenu da su "neodgovorne i da štete međusobnom povjerenju".

Kako je javila Sinhua, zvaničnik kineske vojske Vang Sinđun rekao je da kineska vlada, kao ni oružane snage, nikada nisu odobrile sajber napade na američke ciljeve.

Peking ističe da bi i Kina i SAD trebalo da izgrade povjerenje i da uspostave mehanizme borbe protiv sajber kriminala.

Preporučujemo za Vas