DPS nije odlučio da li će podržati Medojevića

DF predložio člana Predsjedništva za zamjenika predsjednika Odbora za bezbjednost, a time i Vijeća za nacionalnu bezbjednost
68 pregleda 4 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Nebojša Medojević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Nebojša Medojević, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2018. 06:22h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević predložen je za zamjenika predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, a samim tim i u Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

DF je potvrdio da je predložio Medojevića i da traži da se o tome raspravlja na današnjoj sjednici Odbora, na čijem dnevnom redu su predlozi završnog budžeta Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije za nacionalnu bezbjednost za bezbjednost i odbranu.

Medojević je nedavno, sa kolegama iz DF-a, Andrijom Mandićem i Predragom Bulatovićem glasovima Demokratske partije socijalista (DPS) i Fronta, izabran za člana Odbora za bezbjednost i odbranu u kojem je, od opozicionih poslanika, još i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Predsjednik Odbora je Obrad Mišo Stanišić (DPS). Prema Zakonu o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore, predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost ulazi u Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim predsjedava premijer Duško Marković.

“Vijestima” je iz Krivokapićeve partije saopšteno da oni neće tražiti mjesto zamjenika predsjednika odobra jer,kako navode, to pripada DF-u.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Obrad Mišo Stanišić kazao je “VIjestima” da poslanici DPS-a još uvijek nisu odlučili da li će podržati izbor Medojevića za njegovog zamjenika. “To još nije aktuelno, pa se ne mogu sada izjasniti. Kad bude aktuelno, imaćete jasan stav poslanika, odnosno članova Odbora iz DPS-a”, rekao je Stanišić.

Medojević je i u prethodnom sazivu parlamenta bio planiran za funkciju zamjenika predsjednika Odbora za bezbjednost i člana Vijeća za nacionalnu bezbjednost, ali je tada umjesto njega podršku vladajuće većine dobila poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica. Nju je tada za tu funkciju predložio nekadašnji predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović. Medojević, Mandić i Bulatović tada su počeli da bojkotuju rad Odbora za bezbjednost, navodeći da je Medojević trebalo da bude izabran za zamjenika predsjednika, da je kompetentniji za to mjesto od Jonice jer je član Odbora godinama i poznaje problematiku bezbjednosnog sektora.

Iz DF-a su tvrdili i da ga u Vijeću nije želio tadašnji njegov čelnik, Milo Đukanović, jer bi, kako su tvrdili, Medojević otvarao pitanja o vezama organizovanog kriminala i pojedinih državnih zvaničnika.

Medojević juče nije bio spreman da govori o predlogu DF-a.

Ukoliko ga izaberu za Stanišićevog zamjenika u odboru, a zatim ga vlada izabere za člana Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Medojević bi u tom tijelu sjedio sa Markovićem, ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem, ministrom odbrane Predragom Boškovićem, ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem, ministrom pravde Zoranom Pažinom, sekretarom tog tijela Slavkom Stojanovićem, te šefom Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanom Peruničićem.

Medojević je pred Višim sudom optužen za pranje novca koji je navodno DF dobio iz Rusije i služio je za finansiranje izborne kampanje te koalicije uoči parlamentarnih izbora 2016.

Bonus video: