Dopisujete se u društvu?Jedete za računarom? Riješite se tih loših navika

Nova tehnologija sa sobom je donijela i brojne navike koje nisu baš najbolje, kako za naše uređaje, tako i društveni život
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 08:15h

Moderna tehnologija uveliko nam je olakšala obavljanje svakodnevnih zadataka, omogućila nam da uvijek budemo dostupni, ali i da isto tako u svakom trenutku možemo kontaktirati sa bilo kim.

Međutim, nova tehnologija sa sobom je donijela i brojne navike koje nisu baš najbolje, kako za naše uređaje, tako i društveni život. Kako biste izbjegli da vam loše navike “izmaknu kontroli”, trebalo bi da slijedite nekoliko jednostavnih uputstava.

Ostavljate svoje stvari bez nadzora

Mobilni telefoni, laptopovi i tableti ne nestaju jer je neki lopov odlučio da opljačka baš vas i vaš automobil, nego zato što ste mu pružili priliku. Oprema koja je ostavljena bez nadzora u kafiću, automobilu na parkingu ili u jakni koju ste objesili na vješalicu izvan svog vidokruga najčešće je na meti kradljivaca. Ako ste samo mislili da skoknete u prodavnicu ili do bankomata, razmislite još jednom i ponesite mobilni sa sobom ili ga sklonite tako da nije na vidljivom mjestu.

Ne čistite svoju opremu

Mobilne telefone stalno držimo u rukama, a kad god se javimo na poziv, ostavljamo i fini sloj masnoće s lica na njihovoj površini. Nakon nekog vremena, uređaj može izgledati kao da je prošao kroz ratnu zonu. Ako tome dodamo i jedno zaigrano dijete ili poziv usred pauze za ručak, imaćete i cio jelovnik na uređaju. Ništa bolja situacija nije ni sa prenosnim računarima koji često posluže kao sto ili podloga za šoljicu kafe ili pepeljaru.

Osim što prljavi uređaji izgledaju ružno, predstavljaju i opasnost za vaše zdravlje. A prljavština može uticati i na njihov životni vijek ukoliko se zbog prašine začepe otvori za ventilaciju na prenosnim računarima. Čišćenje je zapravo veoma jednostavno. Mobilne telefone očistite kad se prljaju, ali bi ih bilo dobro svaki dan prebrisati maramicama za čišćenje ekrana. Ostalu opremu poput prenosnih računara dovoljno je čistiti jednom ili dva puta godišnje. Postavite sebi podsjetnik ukoliko mislite da se nećete sjetiti.

Ispred ekrana ste bez prestanka

Bez obzira na to da li je riječ o ekranu računara, tableta ili “pametnog” telefona, svakodnevno sjedenje ispred njih po nekoliko sati može biti pogubno za vaše zdravlje.

Naučnici su već dokazali da kad gledamo u ekran manje trepćemo, zbog čega se oči više suše. Dodamo li tome i usporavanje cirkulacije, kočenje zglobova i mišića i loše držanje prilikom rada na računaru ili igranja na smartfonu, jasno je zašto vremenom sve teže ustajete sa stolice.

Odredite sebi pravilne periode kada ćete skrenuti pogled sa ekrana, ustati sa stolice i prošetati. Jedan od najboljih trikova je držati na stolu čašu vode i često piti iz nje. Ne samo da će vas natjerati da održite potreban nivo hidriranosti tijela, nego ćete morati da ustanete kako biste otišli u toalet ili ponovno napunili čašu.

Takođe, možete da instalirate aplikaciju koja će vas natjerati da se udaljite od računara ili pametnog telefona barem na nekoliko minuta.

Kada ste napravili rezervnu kopiju?

Tehnologija nije bezgrešna ni neuništiva pa tako ni vaši uređaji neće trajati vječno. Ipak, uprkos tome, prema njima i podacima koje čuvamo često se odnosimo veoma nemarno. Sve dok se ne dogodi neka havarija - uređaj prestane da radi, izgubimo ga ili nam ga ukradu. Danas je lakše nego ikad napraviti rezervnu kopiju važnih podataka sa bilo kog uređaja. Dovoljno je izabrati neki od servisa čuvanja “u oblaku” i unijeti svoje podatke. Za one naročito zaboravne, postoje i aplikacije koje će same u određenim intervalima spasavati podatke i memoristati ih u cloud.

Korišćenje iste lozinke, uvijek i svugdje

Prosječan korisnik danas koristi barem desetak lozinki za različite usluge i račune. Međutim, uz stalno podsjećanje kako bi lozinke trebalo mijenjati svakih nekoliko mjeseci, postaje sve teže pamtiti te lozinke. Stoga korisnici počnu da recikliraju lozinke i uskoro se dogodi da za nekoliko različitih usluga imaju istu lozinku. Lakše za pamćenje, ali i za hakovanje.

Tačno je da pamćenje različitih lozinki može biti teško, ali kad jednom smislite svoj sistem, biće vam lakše. Izaberite neku frazu koja će vam biti osnova i za svaku stranicu odnosno račun dodajte nešto karakteristično za tu stranicu.

Ne ažurirate sistem

Konstantna obavještenja o updateu programa i aplikacija mogu izludjeti svakoga, ali se mora obaviti. Ne samo da tako uvijek imate najnoviju verziju koja je zasigurno bolja od one prethodne, već ažuriranjem osiguravate i stabilnost sopstvenog sistema i dodajete još jedan sloj zaštite od neovlašćenog upada ili virusa.

Ukoliko vam je svakodnevno ažuriranje teško, odredite neko doba u nedjelji kada ćete prepustiti automatizovanim sistemima da ih obave umjesto vas. Onda kad znate da vam računar ili mobilni telefon neće pretjerano trebati.

Bacanje stare opreme u smeće

Omiljeni miš otkazao je poslušnost i vrijeme je da ga se riješite? Ukoliko ga bacite u smeće, vjerovatno nećete počiniti veliki ekološki grijeh. Ipak, to ne važi za stari desktop računar ili laptop. Ne samo da različite računarske i elektronske komponente mogu sadržati materije koje su opasne za životnu sredinu i vaše zdravlje, već se možda mogu reciklirati.

“Proguglajte” da li u blizini imate neko reciklažno dvorište ili firmu koja će preuzeti vaš stari računar. Na taj ćete način barem malo pomoći zaštiti okoline.

Dopisivanje za stolom ili u društvu

Sjedite na porodičnoj večeri i ne ispuštate telefon iz ruku dopisujući se s prijateljem koji isto tako sjedi na porodičnoj večeri. Nije ni čudo što vas svi prekorno gledaju. Ne samo da je slanje poruka za stolom nepristojno već je i nepotrebno. Ukoliko je nešto jako važno, izvinite se, ustanite od stola, obavite telefonski razgovor ili napišite osobi da ste zauzeti, a onda se vratite. Ako vam je to teško, postavite pravilo: prvi ko takne svoj mobilni telefon tokom jela, pere sudove ili kuva naredni ručak.

Galerija

Bonus video: