SAD: Ukrajinci su najveći "pirati"

Ukrajini ne ide u prilog ni priznanje Vlade da je većina softvera na njihovim računarima nelicencirana
77 pregleda 3 komentar(a)
Piraterija, Foto: Schmoozd.com
Piraterija, Foto: Schmoozd.com
Ažurirano: 03.05.2013. 10:06h

Ukrajina se okitila krunom najvećeg kršitelja prava nad intelektualnom svojinom, piše BNOnews.

Godišnji izvještaj američke Vlade uz prvaka Ukrajinu navodi i još neke ozbiljne kršioce zakona o zaštiti autorskih prava - Kinu, Rusiju i Tajland.

Američka Vlada izrazila je veliku zabrinutost zbog urušavanja cjelokupnog sistema prikupljanja i isplate autorskih tantijema muzičarima širom svijeta. Navode kako je ukrajinska Vlada, iako je prepoznala problem ilegalnog prikupljanja honorara od strane društava koja tvrde da su autorizovana i nadležna za to, nije ništa preduzela.

Naprotiv, Državni zavod za intelektualno vlasništvo Ukrajine prošle godine je ukinuo naplaćivanje autorskih prava Ukrajinskoj ligi muzičara, za koju proizvođači tvrde da je još donekle i isplaćivala honorare. Neki tvrde da je ovaj potez pokušaj jačanja ilegalnih društava za navodnu zaštitu autorskih usko povezanih s vladinim zvaničnicima.

Ukrajini ne ide u prilog ni priznanje Vlade da je većina softvera na njihovim računarima nelicencirana.

Istraživanje je pokazalo da Ukrajima ima veću stopu piraterije, i kada je softver u pitanju, od svih zemalja zajedno koje su se našle na crnoj listi.

Raste i zabrinutost zbog razvoja piraterije kojom su ugrožena djela zaštićena autorskim pravima.

ExtraTorrent.com, sajt koji omogućava razmjenu piratskog sogtvera i čiji su serveri smješteni u Ukrajini, jedan je od najvećih BittTorrent sistema, nalazi se u top 200 sajtova koji se bave piraterijom u čak sedam zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, Australiju i Indiju, što ukazuje, piše u izvještaju, da je ta zemlja "sigurno utočište za pirateriju na internetu".

Bonus video: