iOS sa radikalno novim dizajnom?

Izvor iz Apple-a je rekao da će novi softver izgledati podjednako “obično” kao i nedavno lansirani Microsoftov Windows Phone “Metro”
2 komentar(a)
iPhone sa postojećim operativnim sistemom, Foto: Techcrunch.com
iPhone sa postojećim operativnim sistemom, Foto: Techcrunch.com
Ažurirano: 01.05.2013. 09:38h

Izgleda da će nove generacije popularnih mobilnih uređaja iPhone i iPad dobiti i nove, radikalno izmijenjene operativne sisteme iOS, što se, kako nagađa portal Business Insider, vjerovatno neće dopasti ljubiteljima tih brendova.

Novinar Mark Gurman kaže da novi operativni sistem unutar Applea nosi šifrovani naziv “Innsbruck”. Trenutno, ikonice i grafike na iOS imaju sjajan izgled koji se reflektuje na tamnoj pozadini, a kada se pojavi “Innsbruck”, sav taj sjaj će nestati, rekli su Gurmanovi neimenovani izvori iz kompanije Apple.

Jedan od njih rekao je novinaru da će softver izgledati podjednako “obično” kao i nedavno lansirani Microsoftov Windows Phone “Metro” UI.

Gurman kaže da će novi izgled biti dio “potpuno novog dizajna tool barova, tabova i drugih dijelova interfejsa u cijelom sistemu”.

“Innsbruck” će takođe odbaciti mnoge elemente postojećeg softvera, pa će neki djelovi asocirati na stvarni hardver koji predstavljaju. Tako, na primjer, aplikacija za iPhone Notebook izgleda kao žuta bilježnica, a kalendar kao da je napravljen od kože.

U pitanju je, kako se ističe, veliko odstupanje od puta na kojem je Stiv Džobs insistirao, ali su zaposleni pozitivno reagovali na nove grafičke ideje

Nosilac promjena je glavni dizajner Apple-a, Džoni Ajv.

Bonus video: