Španska policija uhapsila čovjeka koji je usporio internet

Kamfijus je “osumnjičen za neviđeno teške napade” na “Spamhaus”, koji je optužio “Sajberbunker” da širi opasnost od neželjene elektronske pošte
11 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2013. 15:48h

Španska policija uhapsila je osumnjičenog za sajbernapad koji se smatra najvećim u istoriji. Vlasti u Barseloni uhapsile su Holanđanina poznatog kao “SK”. Riječ je o Svenu Olafu Kamfijusu, vođi “Sajberbunkera” (Cyberbunker), organizacije koja ometa rad grupe za borbu protiv spama “Spamhaus”.

Kamfijus je “osumnjičen za neviđeno teške napade” na “Spamhaus”, koji je optužio “Sajberbunker” da širi opasnost od neželjene elektronske pošte.

Tridesetpetogodišnji Kamfijus tvrdi da nije bio umiješan u napad, iako je na Fejsbuku apelovao da se stane na put “Spamhausu”, koje je nazvao “nezakonitim projektom za klevete i ucjenjivanje”, prenosi “Njujork tajms”.

Policija je zaplijenila računare, hard diskove i telefone iz njegove kuće u Barseloni, a kako prenosi BBC, holandsko tužilaštvo kaže da će biti izručen Holandiji.

Na internetu se pojavio snimak od 20 sekundi naslovljen "Ekskluzivni intervju sa Kamfijusom prije hapšenja". Na njemu Holanđanin govori o načinu poslovanja "Spamhausa" i optužuje ih da određene korisnike u Rusiji i Kini nazivaju kriminalcima bez dokaza, te da "Spamhausa" ne želi da ti ljudi imaju pristup internetu.

"Ukoliko krenu da me hapse ima puno ambasada u koje mogu da pobjegnem da se sakrijem, ali vjerujem da neće, jer ja ne stojim iza napada", posljednja je rečenica Kamfijusa na ovom snimku.

Iz "Spamhausa" ističu da su "presrećni što je Kamfijus uhapšen i zahvalni su holandskoj policiji koja joj je ustupila resurse".

Napad je izvršen tako što je na servere "Spamhausa" slato više zahtjeva nego što oni mogu da izvrše, zbog čega dolazi do usporavanja ili pada servera. Prosječan takav napad iznosi oko 50 gigabita po sekundi, a na "Spamhaus" u maksimum u jednom trenutku je iznosio 300 Gb/s.

Na jednom hakerskom forumu osvanuli su komentari o Kamfijusovoj nevinosti:

"Tražimo Svenovo oslobađanje ili ćemo zaista pokrenuti najveći napad koje je čovječanstvo ikada iskusilo na internetu i u vlastitom životu”.

Galerija

Bonus video: