Kako su maratonci proizveli električnu energiju

Prošlonedjeljni pariški maraton dobio je sasvim novu "energetsku" dimenziju zahvaljujući inovativnom korištenju kinetičke energije više od 40.000 učesnika
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2013. 18:10h

Prošlonedjeljni pariški maraton dobio je sasvim novu "energetsku" dimenziju zahvaljujući inovativnom korištenju kinetičke energije više od 40.000 maratonaca.

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta u saradnji sa kompanijom "Schneider Electric", dio maratonske staze prekriven je posebnim pločama koje su sakupljale kinetičku energiju maratonaca koji su preko njih pretrčali i pretvarale je u električnu energiju. Svaki maratonac je "proizveo" 8 vati energije koja je poslužila za napajanje električnih znakova i ekrana tokom održavanja maratona.

Sistemi za "hvatanje" kinetičke energije koje je razvila britanska kompanija "Pavegen Systems", pokrili su oko 25 metara staze, pa su prelaskom trkača preko njih proizvodili električnu energiju koja je pohranjena u specijalne baterije. Snaga svakog koraka postala je tako iskoristiva električna energija koja je korištena za pokretanje električnih znakova.

Pariški maraton je na ovaj način za vrijeme trajanja maratona proizveo oko 7 kWh električne energije. Inicijativa je pokrenuta s ciljem podizanja svijesti oko mogućnosti korištenja kinetičke energije.

"Pavegen"-ove pločice za hvatanje kinetičke energije već su postavljene u nekoliko trgovačkih centara, stanica podzemne željeznice i na ulazima na stadione, a jedina prepreka koja stoji na putu njihove veće implementacije je još uvijek visoka cijena sistema. Međutim, iz komapnije koja proizvodi ove sisteme javljaju da će povećanjem potražnje i proizvodnje troškovi ugradnje ovih kinetičkih pločica pasti za gotovo 50%.

Galerija

Bonus video: