Povratak CISPA-e: Početak kraja privatnosti na internetu?

"Sajber sigurnost je veliki problem, ali CISPA pokušava da riješi taj problem napadom na slobodu interneta"
3 komentar(a)
Internet, Foto: Beta
Internet, Foto: Beta
Ažurirano: 20.04.2013. 08:58h

Predstavnički dom Kongresa u SAD-u ponovno je izglasao CISPA-u koja po mnogima označava početak kraja privatnosti na internetu

Početkom prošle godine ulice brojnih svjetskih gradova bile su prepune demonstranata koji su političkim elitama i korporacijama poručile da ne žele nikakve zakone kojima će gušiti njihovu privatnost u svrhu borbe protiv sajber terorizma ili piraterije. Tadašnji pritisak je uspio i vremenom su predlozi zakona poput SOPA-e, CISPA-e i ACTA-e odbačeni, ali je sada jasno da je, makar kada je CISPA u pitanju, odbacivanje njegovog izglasavanja bilo samo privremeno - juče je Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao ovaj predlog zakona koga još mora da potvrdi Senat i potpiše Barak Obama da bi CISPA i zvanično postala zakon.

Kako prenosi Huffington Post, CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) je zakon za zaštitu od sajber terorizma i drugih oblika sajber napada, ali će taj zakon omogućiti privatnim kompanijama da sa drugim korporacijama i američkom vladom dijeli lične podatke svojih korisnika – čak i u slučajevima u kojima su se te kompanije ugovorom obavezale da to neće raditi.

Dakle, CISPA bi bila iznad svih ostalih zakona i kompanije koje su se ugovorom obavezale da neće dijeliti privatne podatke svojih korisnika (poput npr. e-mailova i drugih privatnih informacija), biće oslobođene odgovornosti i potencijalnih civilnih tužbi zbog kršenja tih ugovora.

Zanimljivo je da je jedan delegat Kongresa kao jedan od argumenata zbog kojih bi trebalo izglasati CISPA-u pomenuo i nedavni teroristički napad u Bostonu – Majk Mekaul rekao je da su u tom napadu upotrijebljene prave bombe, a kada je u pitanju sajber prostor to su digitalne bombe i upravo zbog toga "ovaj zakon treba donijeti po hitnom postupku".

Mekaul je dodao da, kada digitalne bombe napadnu SAD, to će biti krivica Kongresa koji nije na vrijeme izglasao ovaj zakon sa kojim bi trebalo da spriječe sajber napade na američku infrastrukturu i institucije.

Kao i prošle godine, organizacije za zaštitu privatnosti smatraju ovaj zakon napadom na privatnost korisnika jer će njegovim donošenjem privatne korporacije i vlada imati pristup svim ličnim i privatnim podacima korisnika koje će moći međusobno razmjenjivati.

Poslije SOPA, PIPA i ACTA, stiže još kontroverzniji zakon: CISPA >>>

Pirati predlažu alternativu za ACTA, CISPA, SIPA i PIPA >>>

Organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF) tražila je da se u ovaj zakon ubaci i amandman prema kojem će privatne kompanije s korisnicima moći da sastavljaju pravno primjenjive ugovore o privatnosti, ali u Predstavničkom domu uopšte nisu glasali o njihovom amandmanu.

Ako na kraju Senat prihvati ovaj zakon u trenutnom obliku, potpisivanje ovakvih ugovora o privatnosti i zaštiti podataka između kompanija i korisnika neće imati previše smisla jer, ako kompanija prekrši taj ugovor, neće biti nikakvih sankcija, a za nadzor i dijeljenje tih (privatnih) podataka neće biti potreban sudski nalog.

Novinar The Guardana cijelu situaciju oko CISPA-a sveo je na rečenicu: "Sajber sigurnost je veliki problem, ali CISPA pokušava da riješi taj problem napadom na slobodu interneta" i dodao da će protiv ovog zakona biti svi oni kojima je stalno do njihove privatnosti u digitalnom svijetu.

Bonus video: