Pregrijavanje motora može skupo da košta

Zbog visokih temperatura može da dođe i do otkazivanja regulatora radne temperature motora
385 pregleda 0 komentar(a)
motor, Foto: Wickeddieselva.com
motor, Foto: Wickeddieselva.com
Ažurirano: 03.07.2018. 15:00h

Visoke temperature koje se očekuju u narednom periodu kod vozila predstavljaju posebno iskušenje za sistem za hlađenje motora. Zbog toga se vozačima preporučuje da prije odlaska kolima na odmor provjere i ako treba dopune posudu za rashladnu tečnost kako ne bi motor prilikom nesnosnih vrućina „prokuvao“.

Temperatura rashladne tečnosti dostiže visoke vrijednosti i na gradskim, kraćim relacijama. Radna temperatura je veoma visoka, a kod mnogih proizvođača je ona iznad 90 stepeni Celzijusa. Najčešći razlozi zbog kojih motor prokuva su otkazivanje ventilatora ili regulatora radne temperature motora. Naime, ukoliko kontakti ili mjerači temperature na ventilatoru nijesu ispravni, on se neće uključiti.

Zbog visokih temperatura može da dođe i do otkazivanja regulatora radne temperature motora. To je u stvari ventil koji treba da omogući izmjenu rashladne tečnosti u hladnjaku i bloku motora, kada se ona u bloku motora zagrije do gornje dozvoljene granice.

Ako tada ovaj ventil ne propusti tečnost, temperatura u bloku motora će nastaviti da raste do tačke ključanja. Postoje i drugi slučajevi kada motor prokuva, ali tada je uzrok veći kvar. To se dešava, na primjer, zbog neispravnosti zaptivke glave motora.

Kako bi se preduprijedila veća šteta, vozač mora da reaguje čim ugleda da kazaljka koja pokazuje radnu temperaturu motora prelazi na crveno polje mjerača.

U takvim situacijama dovoljno je da vozač zaustavi vozilo, ne mora čak ni da ugasi motor, već samo da uključi grijanje i to na maksimalni stepen kako bi se odveo višak toplote. Pri tom, vozač nikako ne treba da otvara čep od posude za tečnost jer usljed velike temperature i pritiska može doći do prskanja tečnosti i opekotina.

Posljedice koje nastaju usljed pregrijavanja mogu, u zavisnosti od vrste vozila, da koštaju vlasnika između 50 eura i nekoliko hiljada eura.

U najgorem slučaju može da dođe do krivljenja glave motora ili oštećenja dihtunga glave. Kod pojedinih vozila mogu izgorjeti plastični djelovi usisnog sistema.

Bonus video: