Savjet Stivena Hokinga: Napustimo Zemlju

Hoking smatra da planeta Zemlja jednostavno neće još dugo moći da odolijeva ljudskim nasrtajima, odnosno, nećemo preživjeti više od 1000 godina ukoliko ne započnemo sa kolonizacijom svemira
68 pregleda 38 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 20:11h

Poznati fizičar i kosmolog Stiven Hoking se oglasio povodom potrebe Čovječanstva da više uloži u svemirske letove i kolonizaciju drugih svjetova. Po njegovom mišljenju, ukoliko želimo da preživimo kao vrsta, nema nam druge nego da kolonizujemo sve što se u svemiru može kolonizovati, odnosno barem dio ljudi poslati na druge planete kako bi izbjegli katastrofu koja se nazire.

Hoking smatra da planeta Zemlja jednostavno neće još dugo moći da odolijeva ljudskim nasrtajima, odnosno, nećemo preživjeti više od 1000 godina ukoliko ne započnemo sa kolonizacijom svemira. Zbog globalne finansijske krize NASA je ove godine ostala bez 300 miliona dolara, ali nije odustala od istraživanja Marsa. Izjavu koju prenosi "Los Angeles Times" dao je tokom predavanja na Institutu za regenerativnu medicinu "Cedars-Sinai", gdje je došao da se informiše o novoj tehnici liječanja ALS-a (teške motoričke bolesti od koje i sam boluje) primjenom matičnih ćelija.

Stiven Hoking u bestežinskom prostoru (NASA eksperiment u orbiti)

Hokingova izjava je u skladu sa njegovim ranijim tvrdnjama i pozivima za što skoriji povratak na Mjesec i kolonizaciju Marsa.

Za razliku od mnogih njegovih kolega koji eventualni kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom jedva čekaju, Hoking smatra da ukoliko se ovaj kontak i desi, neće završiti dobro.

Oslanjajući se na iskustva iz ljudske istorije gdje su tehnički napredniji kolonizatori praktično istrijebili domicilno, tehnički zaostalo stanovništvo, Hoking smatra da bi i eventualni inteligentni, a tehnički potkovaniji vanzemaljci nama mogli napraviti to isto.

Zbog toga je Hoking protiv kontaktiranja s „malim zelenim“ i posebino je bio protiv voljnog slanja zemaljskog signala u svemir koji je prošlog avgusta emitovala opservatorija Arecibo u Portoriku. Hoking tvrdi da je ovakav potez jednak "čupanju bijesnog psa za rep".

Galerija

Bonus video: