NOVI TROŠKOVI

Apple počinje izgradnju "svemirskog broda"

Kompleks u Kupertinu će moći da se pohvali površinom od petnaest hektara, na kojem će mjesta biti čak i za šumu od šest hiljada stabala
1 komentar(a)
Apple, Foto: Architizer.com
Apple, Foto: Architizer.com
Ažurirano: 07.04.2013. 12:58h

Neobično zdanje nalik svemirskom brodu, vrijedno više miliijardi dolara, već godinama se najavljuje iz kompanije Apple. Sada je zvanično, izgradnja počinje u junu, ali su troškovi znatno veći od očekivanih.

Još 2011, kada je Stiv Džobs predstavio planove za izgradnju nevjerovatnog zdanja u kojem će biti sjedište kompanije Apple u Kaliforniji, sve je izgledalo kao san koji teško da će se obistiniti. Ipak, prema novim informacijama, za dva mjeseca počeće radovi na izgradnji zdanja.

Kako je Tim Kuk nedavno najavio, otvaranje se očekuje 2016. godine, a pomjeranje termina najverovatnije je uslijedilo nakon što je timu arhitekata kompanije “Foster + Partners” stavljeno do znanja da se raznorazni ekstravagantni detalji moraju umanjiti.

Odustalo se od mnogih Džobsovih ideja koje se tiču detalja u vezi sa osnovama konstrukcije

Ovo ograničenje posljedica je nevjerovatnog rasta budžeta projekta. Iako je Džobs 2011. govorio o poduhvatu vrijednom tri milijarde, sadašnja vrijednost procjenjuje se na “svega” pet milijardi dolara.

Kompleks u Kupertinu će moći da se pohvali površinom od petnaest hektara, na kojem će mjesta biti čak i za šumu od šest hiljada stabala raspoređenu unutar zgrade oblika prstena, dok će na krovu od sedamsto hiljada metara kvadratnih biti montirani solarni paneli.

Spoljašnji izgled obilježiće svojevrsni stakleni talasi čija je ukupna površina šest kilometara kvadratnih. Tu je i kontrola temperature kojom će prozori biti automatski otvarani kada svježina vazduha u zatvorenoj prostoriji ne bude na zadovoljavajućem nivou.

Međutim, kako prenosi Businessweek, odustalo se od mnogih Džobsovih ideja koje se tiču detalja u vezi sa osnovama konstrukcije. Džobs je želio da odstupi od dosadašnjih američkih standarda, kada su u pitanju zidovi i podovi zgrade, planirane su i ekstravagantne terase, ali će te ideje biti izmijenjene i prilagođene trenutno realnijim opcijama.

Preporučujemo za Vas