Najveća i najbrža jahta na svijetu: "Azam" saudijskog princa

Njemačka firma "Nauta", proizvođač "Azama" tvrdi da je ovo "najsloženija i najizazovnija jahta koja je ikad sagrađena"
182 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2013. 07:39h

Svijet je dobio najveću privatnu jahtu na svijetu. "Azam" je superjahta duga 180 metara, vrijedna 470 miliona dolara i po svoj prilici pripašće članu saudijske kraljevske porodice Alvalidu Bin Talalu Alsaudu.

Ovo je superluksuzni brod koji će ljubomornim učiniti i ruskog tajkuna Romana Abramoviča, poznatog ljubitelja jahti, čija miljenica "Eklips" je 17 metara kraća od "Azama".

Novi rekorder je porinut u Njemačkoj i po svim osobinama nadmašuje sve svoje konkurente.

O unutrašnjosti "Azama" još se ne zna mnogo, osim da će zahtijevati posadu od 50 ljudi

"Azam" nije samo najduža jahta (duži je od 12 dabldeker autobusa), nego je i najbrža. Sa 94.000 konjskih snaga, dostiže brzinu od 30 čvorova, ili 56 km/h.

Njemačka firma "Nauta", proizvođač "Azama" ("posvećenost" na arapskom), tvrdi da je ovo "najsloženija i najizazovnija jahta koja je ikad sagrađena".

Jahta "Azam" tokom izgradnje (Foto: superyachttimes.com)

"Ovo je zaista prekretnica u istoriji pravljenja luksuznih jahti", kaže Peter Lursen, predstavnik proizvođača.

O unutrašnjosti "Azama" još se ne zna mnogo, osim da će zahtijevati posadu od 50 ljudi.

Svom vlasniku će biti dostavljena krajem godine.

Bez palube za žurke

Prema svim predviđanjima i unutrašnjost bi trebalo bar da je na nivou Abramovičeve jahte "Eklips" - sa luksuznim apartmanima, dva bazena, dva heliodroma, sportskom dvoranom, bioskopom, mini-podmornicom, pa čak i sopstvenim raketama za odbranu.

Za razliku od Abramoviča, jahte koje imaju saudijski prinčevi najčešće nemaju velike palube na kojima se održavaju razuzdane žurke.

"Nikad nisam vidio jahtu nekog Arapina sa velikim žurkama na kojima se djevojke u bikinijima sunčaju pored bazena, kao što to rade Rusi. Njima je više stalo do prestiža, ko ima veću jahtu", kaže Piter Sejfert iz magazina "Jahtfoto".

Galerija

Bonus video: