Marković: Dolazak na ovaj brod nije trajao 60 minuta, već punih deset godina

"I nafta i gas kao i životna sredina, zajedničko su dobro. Moramo se sa pažnjom ophoditi prema onome što ostavljmo potomocima", kazao je Marković
205 pregleda 10 komentar(a)
Duško Marković, Dragica Sekulić, Pavle Radulović, posjeta brodu "Polar Empress", Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Dragica Sekulić, Pavle Radulović, posjeta brodu "Polar Empress", Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.11.2018. 18:52h

Premijer Crne Gore Duško Marković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar održovog razvoja i tirizma Pavle Radulović posjetili su danas istraživački brod "Polar Empress" koji vrši prikupljanje 3D seizmickih podataka iz crnogorskig podmorja, objavljeno je na Tviter profilima Vlade crne Gore i Ministarstva ekonomije.

Iz Vlade Crne Gore je poručeno da je danas počelo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju

Brod "Polar empress", koji bi trebalo da počne 3D seizmičko snimanje crnogorskog podmorja radi eksploatacije nafte i gasa stigao je preksinoć u Bar.

Marković je istakao da je biti na brodu ovog kapaciteta za njega  novo iskustvo.

"Drago mi je što sam u prilici da prisustvujem onome što, nadamo se, predstavlja početak nove ere industrijske proizvodnje u Crnoj Gori. Resurs, čije istraživanje danas počinjemo, zaslužuje da, ukoliko ga nađemo, iskoristimo vodeći računa o zaštiti sredine. I nafta i gas kao i životna sredina, zajedničko su dobro. Moramo se sa pažnjom ophoditi prema onome što ostavljmo potomocima. Dolazak na ovaj brod nije trajao 60 minuta, koliko nam je trebalo da se dovezemo iz Luke Bar, već punih deset godina. CrnaGora u ovu priču nije ušla ishitreno, ponešena prognozama i projekacijama o dobiti. Ne. Mi smo istraživanju nafte i gasa pristupili sistematično i temeljno. Krajnji cilj koji imamo na umu kada se radi o konceptu ove politike je odgovorno upravljanje neobnovljivim resursom koji ne pripada samo našoj generaciji", istakao je Marković.

Sekulić je kazala da će istraživanje trajati narednih 40 dana na blokovima 5, 6 ,9 i 10.

"Nastavljamo da učimo i usavršavamo se, te će u tom cilju na istraživačkom brodu tokom istražnih snimanja biti predstavnici državne uprave, a sve u cilju da na pravi način odgovorimo onome što nas očekuje kroz dalje aktivnosti u oblasti industrije nafte i gasa", kazala je Sekulić.

Marković, Sekulić i Radulović posjetili su poručili da današnji dan predstavlja početak nove ere industrijske proizvodnje u Crnoj Gori i da će se prilikom istraživanja voditi naročito računa o zaštiti životne sredine, kao i da smo, učeći se na greškama drugih država proizvođača nafte i gasa, a inspirisani pozitivnim primjerima, koncipirali zakonodavni okvir tako da u trenutku potencijalne proizvodnje ugljovodonika državni interesi budu maksimalno zašticeni.

"Istraživanje koje će danas početi ovaj brod predstavlja prvu vrstu operativnog istraživanja po koncesionom ugovoru Emija i Novoteca sa Državom", rekla je Sekulić.

Precizirala je da će norveški brod koji su angažovale kompanije koncesionari za istraživanje nafte i gasa u četiri bloka našeg podmorja u narednih 40 dana obaviti 3D ispitivanja tako što će snimati dno crnogorskog podmorja da bismo kao rezultat dobili mape i podatke na osnovu kojih će biti locirane prve dvije bušotine.

"Sve ovo što smo danas čuli na ovom brodu uvjerava nas da je ovo brod pod strogom kontrolom, koji je u skladu sa svim savremenim praksama kako u oblasti geologije, seizmologije tako i u oblasti zaštite životne sredine. Vjerujemo da je ovaj model koji mi koristimo i koji smo na neki način iskopirali od Norveške nešto što će nam svima donijeti korist u narednom periodu", kazala je Sekulić.

Radulović je rekao da je posjeta poslužila da se uvjeri da je sve što je predviđeno u vezi sa zaštitom životne sredine ispoštovano.

"Šest međunarodno priznatih eksperata koji se bave zaštitom živog svijeta, prije svega zaštitom morskih sisara, tu su sa nama. Oni će vršiti monitoring ovih vrsta za čitavo vrijeme koji brod plovi i našim i međunarodnim vodama na koje Crna Gora po međunarodnim konvencijama ima pravo. Osim ljudi imamo i opremu, takozvane hidrofone, koji će kupiti sve zvučne signale koje eventualno živi svijet na koji ovakva istraživanja mogu imati uticaj mogu da emituju. U slučaju da se oni pojave u radijusu od 700 m, koliko iznosi radijus dosega ove opreme, istraživanje će biti prekinuto dok se živi svijet udalji iz tog područja", rekao je Radulović.

Dodao je da je vrlo obimna studija zaštite životne sredine propisuje, pored postojećih stručnjaka i dodatnih, više od 260 dodatnih mjera zaštite koje će biti ispoštovane.

"Mogu samo da izrazim zadovoljstvo što sam danas upoznao sve te ljude i uvjerio se u sofisticiranost njihove opreme i njihovu odlučnost da ovo istraživanje ne ostavi bilo kakve posljedice na živi svijet u Crnoj Gori", kazao je Radulović.

Ministri su poručili na kraju posjete da na brodu predstavnici crnogorskih nadležnih tijela i da će biti dnevno izvještavani o svim aspektima istraživanja.

"S obzirom na to da medije nijesmo mogli da dovedemo na brod koristićemo svaku mogućnost da dnevno informišemo javnost, da dnevno šaljemo što više informacija u vezi sa istraživanjima i da građani imaju dovoljno informacija kako projekat bude odmicao",  rekla je Sekulić.

Galerija

Preporučujemo za Vas