Apple se javno izvinio korisnicima u Kini

Državni kineski mediji su prošlog mjeseca oštro kritikovali ponašanja Applea u zemlji, kako se prema potrošačima u Kini ponaša kao da su nevažni
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 13:00h

Izvršni direktor kompanije Apple, Tim Kuk, uputio je izvinjenje kineskim korisnicima nakon što je kompanija u kineskim medijima bila kritikovana kao "neosjetljiva" na njihove probleme.

"Svjesni smo da je nedostatak komunikacije stvorio sliku da se Apple ponaša arogantno"

U njegovom drugom javnom izvinjenju od kada je stupio na mjesto izvršnog direktora Applea, Kuk je postavio pismo na sajt kompanije u Kini u kome se izvinjava za sve "nesporazume" koji su u javnosti stvorili utisak da se kompanija ponaša arogantno prema potrošačima u KIni.

On je takođe obećao da će Apple unaprijediti servisnu politiku za iPhone 4 i iPhone 4S, kao i garantne uslove i korisnički servis.

Državni kineski mediji su prošlog mjeseca oštro kritikovali ponašanja Applea u zemlji, kako se prema potrošačima u Kini ponaša kao da su nevažni jer nudi kraće garantne rokove za njegove proizvode nego što je to slučaj u drugim zemljama.

Izvršni direktor kompanije Apple: Tim Kuk (Foto Beta/AP)

Ovaj problem su Appleu shvatili vrlo ozbiljno jer je Kina nakon Amerike drugo po veličini tržište za njihove proizvode, a sam Tim Kuk je izjavio da se nada da će u vrlo skoroj budućnosti postati i Appleovo najveće tržište.

Nejednaki tretman

Za vrijeme prvog tromjesečja ove godine Apple je na tržištu koje obuhvata Kinu, Hong Kong i Tajvan ostvario prihod od 6.8 mililjardi dolara.

Prvo javno izvinjenje Kuk je bio primoran da uputi nakon katastrofalnog starta Apple mapa prošlog septembra

Kineski mediji su saopštili da Ministarstvo privrede i trgovine koordinira akciju za rješenje problema sa garantnim rokovima i uslovima servisa sa Appleove proizvode i da je tražilo od Applea da se javno izvini kineskim potrošačima zbog nejednakog tretmana.

"Svjesni smo da je nedostatak komunikacije stvorio sliku da se Apple ponaša arogantno i da nas nije briga za primjedbe korisnika u Kini. Najiskrenije se izvinjavamo za nesporazum koji je nastao", napisao je Kuk.

Prvo javno izvinjenje Kuk je bio primoran da uputi nakon katastrofalnog starta Apple mapa prošlog septembra, i propusta koji su ovaj servis učinili skoro potpuno neupotrebljivim.

Galerija

Bonus video: