Izumitelj veba: Sve je otišlo u pogrešnom pravcu. Imamo lažne vijesti, izmanipulisane ljude

Tehnološke kompanije zauzimaju odbrambeni stav jer ih kritičari optužuju da ne čine dovoljno kako bi suzbili širenje lažnih vijesti koje su pomogle u polarizaciji izbornih kampanja širom svijeta i maksimalnom povećanju profita prikupljanjem podataka o navikama klijenata u pregledanju interneta
51 pregleda 1 komentar(a)
Timoti Berners Li, Foto: Websummit.com
Timoti Berners Li, Foto: Websummit.com
Ažurirano: 06.11.2018. 11:38h

Izumitelj World Wide Weba (WWW) Timoti Berners Li pozvao je na najvećoj evropskoj tehnološkoj konferenciji "Web Summit" u Lisabonu na postizanje novog "ugovora" koji će internet učiniti bezbjednijim i svedostupnim.

Oko 70.000 ljudi okupilo se na četvorodnevnoj konferenciji, koja se još naziva "Davos za štrebere".

Među učesnicima su predstavnici vodećih globalnih tehnoloških kompanija, političari i start-up preduzeća koja se nadaju da će tamo privući pažnju više od 1.500 ulagača, prenosi agencija Hina.

Tehnološke kompanije zauzimaju odbrambeni stav jer ih kritičari optužuju da ne čine dovoljno kako bi suzbili širenje lažnih vijesti koje su pomogle u polarizaciji izbornih kampanja širom svijeta i maksimalnom povećanju profita prikupljanjem podataka o navikama klijenata u pregledanju interneta.

Berners Li, koji je izumio World Wide Web 1989. kao način za razmjenu informacija, rekao je "da je internet skrenuo sa puta koji su zacrtali njegovi osnivači".

"Sve je pošlo u pogrešnom pravcu. Imamo lažne vijesti, imamo probleme sa privatnošću, imamo ljude koji su izmanipulisani", kazao je on na otvaranju Samita.

Berners Li (63) je pozvao vlade, kompanije i građane da postignu "potpuni ugovor" koji će omogućiti da internet postane "siguran i dostupan" za sve do januara 2019. godine, kada će prvi put 50 odsto svijeta biti online.

Bonus video: