U Baru počeo festival "O čempresima i ljudima"

U narednim danima će u dvorištu barske Gimnazije biti održano više različitih aktivnosti, između ostalog časovi joge, šahovska simultanka, likovne, psihološke i dramske radionice, izložba fotografija i društvene igre za sve uzraste
170 pregleda 0 komentar(a)
o čempresima i ljudima, Foto: Festival O čempresima i ljudima
o čempresima i ljudima, Foto: Festival O čempresima i ljudima
Ažurirano: 03.11.2018. 11:51h

U Baru je juče počeo festival "O čempresima i ljudima".

Djeca, srednjoškolci, profesori i brojni građani Bara okupili su se u dvorištu Gimnazije i učestvovali u času streličarstva koji je održao Željko Popović, trener reprezentacije Crne Gore u streličarstvu i prvi učesnik svjetskog prvenstva sa naših prostora. Takođe, građani su “oblačili” čemprese, ostavljajući na njima garderobu za sve kojima je potrebna ali nisu u mogućnosti da je pribave.

Kako su saopštili organizatori festivala, u narednim danima, u iščekivanju sjednice SO Bar na kojoj će se raspravljati o gradnji vrtića u dvorištu barske Gimnazije, na toj lokaciji će biti održano više različitih aktivnosti, između ostalog časovi joge, šahovska simultanka, likovne, psihološke i dramske radionice, izložba fotografija i društvene igre za sve uzraste.

"Festival "O čempresima i ljudima" je dio građanske borbe, koji svojim konstruktivnim aktivnostima kulturno-edukativnog karaktera nastoji ukazati na potrebu za očuvanjem školskog dvorišta i parka. Da podsjetimo, u Baru su 20.oktobra počeli protesti zbog planirane sječe više od 80stabala čempresa i uništavanja školskog dvorišta. Prema projektu, u srcu grada, namjesto parka i dvorišnog prostora za preko 1000 učenika dvije srednje, jedne osnovne i jedne muzičke škole planirana je izgradnja predškolske ustanove i jaslica, za još 400djece. Za dva dana, koliko je trajao protest, više od 2700 hiljade građana svojim potpisom je podržalo građansku Inicijativu kojom se tražila obustava započetih radova i organizovanje nove javne rasprave na kojoj bi se tražila lokacija za vrtić koja ispunjava propisane uslove i standarde, što trenutna lokacija ne čini. Inicijativa je podnijeta nadležnim organima i o njoj će se raspravljati na sjednici Skupštine Opštine 12. novembra. Predstavnici Inicijative imaće priliku da izlože argumente o manama sporene lokacije kao i svim propustima i neregularnostima vezanim za projekat izgradnje, nakon čega će biti i donesena odluka o zahtjevima sadržanim u Inicijativi", stoji u saopštenju organizatora.

Predstavnici građana su se, kako se navodi, obratili Opštini i Ministarstvu održivog razvoja i turizma sa zahtjevom za slobodan pristup informacijama i tražili uvid u projektnu dokumentaciju i propratne akte vezane za izgradnju vrtića na odabranoj lokaciji.

"Takođe, obratili su se Institutu za javno zdravlje se molbom da stručna lica iz Instituta daju svoje mišljenje o higijensko- zdravstvenim uslovima i posljedicama koje bi grupisanje preko 1500 djece svih uzrasta na nedovoljno velikom prostoru imalo na njihovo mentalno i fizičko zdravlje, kao i o riziku koji bi ovakvo grupisanje stvorilo u slučajevima epidemije. Još uvijek se čekaju odgovori od nadležnih instanci", stoji u saopštenju.

Podsjeća se da su građani u potpunosti saglasni sa izgradnjom vrtića, ali da ne prihvataju lokaciju koja će učenicima dvije srednje, jedne osnovne i jedne muzičke škole "oteti dvorište a grad osiromašiti za važnu zelenu površinu koja broji preko 80 stabala čempresa".

"Posvećenost građana ovom problemu ne prestaje, iako je Inicijativa predata nastavljeno je sa davanjem podrške i broj potpisa prešao 3500", ističu organizatori.

"U cilju promovisanja prostora školskog dvorišta i buđenja ekološke svijesti, Festival "O čempresima i ljudima" će se, kako navode organizatori, u cilju promovisanja prostora školskog dvorišta i buđenja ekološke svijesti, održavati među čempresima, u popularnim gimazijalskim “Krugovima” i amfiteatru", zaključuje se u saopštenju i naglašava da su svi građani dobrodošli.

Bonus video: