UNUTRAŠNJI SUKOBI

Sajber napad usporio internet

Trenutno pet kompanija iz različitih evropskih zemalja istražuje napad, pa tako počinju da se naziru i prvi pozadinski sukobi
0 komentar(a)
Sajber napad, Foto: Activistpost.com
Sajber napad, Foto: Activistpost.com
Ažurirano: 27.03.2013. 18:24h

Internet je u cijelom svetiu bio nešto sporiji nego inače zbog, kako stručnjaci objašnjavaju, "najvećeg sajber-napada u istoriji."

Upravo je Cyberbunker kompanija na koju se sumnja da stoji iza napada

Posljednji u nizu sajber-napada pogodio je brojne servise kao što je npr. Netflix, a stručnjaci strahuju da bi na udaru mogli da se nađu i brojni bankovni nalozi kao i e-mail serveri.

Trenutno pet kompanija iz različitih evropskih zemalja istražuje napad, pa tako počinju da se naziru i prvi pozadinski sukobi koji se kriju iza okršaja.

Kako piše BBC, neprofitna organizacija Spamhaus, sa sjedištem u Londonu i Ženevi, pomagala je e-mail provajderima da zaštite svoje korisnike od spamova i ostalih poruka sa nebezbjednim sadržajem. Na njihovoj listi našla se i holandska kompanija za hostovanje Cyberbunker.

Upravo je Cyberbunker kompanija na koju se sumnja da stoji iza napada. Sven Olaf Kamfuis, koji za sebe tvrdi da je predstavnik Cyberbunkera, saopštio je da Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju, te da ne bi trebalo takva organizacija da odlučuje o tome kakav će sadržaj doprijeti do korisnika.

Kao odgovor na ovu optužbu iz Spamhausa tvrde da je upravo Cyberbunker u saradnji sa kriminalnim hakerima iz istočne Evrope i Rusije, organizovao napad koji je usporio internet širom planete.

Preporučujemo za Vas