Kina odustaje od Windowsa i prelazi na Ubuntu

Kina se odlučila za prelazak na Ubuntu da bi povećala sigurnost i spriječila neželjene hakerske napade na sisteme
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2013. 08:10h

Kineska vlada je odlučila da novi operativni sistem, koji će koristiti cijela država, bazira na Canonicalovoj verziji Ubuntua.

Kako je Canonical objavio na svojim web stranicama, "kineski Centar za softver i promociju integrisanih čipova, koji je dio kineskog Ministarstva za industriju i informacione tehnologije, odabrao je Ubuntu za osnov svog operativnog sistema".

U pitanju je dio petogodišnjeg plana promocije softvera otvorenog koda u Kini. Canonical će se, u saradnji sa kineskim univerzitetom, pobrinuti da platforma, Ubuntu Kylin, bude prilagođena kineskom tržištu i njegovim potrebama, a prva verzija biće lansirana već u aprilu.

Ubuntu Kylin neće obuhvatiti samo prevod na kineski, već će uključivati i unos podataka putem kineskih simbola, kineski kalendar, a u planu je povezivanje s Baidu kartama, kupovina putem Taobaoa, plaćanje putem kineskih banaka te informacije o javnom prevozu u stvarnom vremenu.

"Ubuntu Kylin uvodi kinesku zajednicu otvorenog koda u globalnu Ubuntu zajednicu. Kina će sa njim imati svoj siguran i stabilan operativni sistem", kazao je osnivač Canonicala i Ubuntua Mark Šutlevort.

Ubuntu zajednica Crne Gore i zvanično priznata >>>

Open source je prilika koju Crna Gora ne smije propustiti >>>

Šutlevort dodaje da je u planu i Ubuntu Kylin verzija za pametne telefone, tablete i servere, čime bi se u potpunosti zaokružila upotreba open sourcea u Kini.

Kineska objava odmah je pobudila zanimanje zajednice otvorenog koda u kojoj su se razvile različite rasprave o tome zašto je Kina, koja je prije koristila Windows, prešla na Ubuntu te hoće li, kao što je to praksa u open source zajednici, Kinezi javno objavljivati svoj kod.

Najčešće se pominje da je prelazak na Ubuntu odabran da bi se povećala sigurnost i spriječili neželjeni hakerski napadi na kineske sisteme.

Bonus video: