Canon predstavio najmanji i najlakši DSLR

Kompanija Canon je uspjela da napravi najlakši i najmanji DSLR fotoaparat na tržištu-model 100D, za oko 30% manji i lakši od svojih predhodnika
67 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 16:27h

Dok je u posljednje vrijeme trend među proizvođačima da se iz što manjeg tijela kao što su "point and shoot" modeli teži dostići kvalitet DSLR fotografije, Canon ipak ima drugačiji pristup u razvoju svojih novih proizvoda. Oni su odlučili da svoj DSLR dizajn pokušaju da smanje što je više moguće, pa su tako napravili i predstavili najmanji i najlakši DSLR na tržištu - Canon 100D (u Americi se prodaje pod imenom Rebel SL1).

Canon 100D se zapravo može pozicionirati između EOS M "mirrorless" modela i prethodnih modela xxxD generacija (kao što je 650D), od kojeg je za oko 30% manji i lakši.

Naravno, manji gabariti donose i neke fizičke promjene, pa su o ovom slučaju to manja baterija, kao i dio predviđen za držanje aparta, koji nije više tako izbočen. Canon 100D je baziran na 18 megapikselnom APS-C CMOS senzoru i DIGIC 5 procesoru za obradu slike. Hibridni autofoksuni sistem sa 9 tačaka uključuje takođe novi Hybrid CMOS AF II senzor, ISO osjetljivost se kreće od 100 do 12.800, a u mogućnosti je da snima do 4 slike u sekundi.

U ovaj model je integrisan 3-inčni ekran osjetljiv na dodir, a podrška za Full HD video omogućava i kontinuirani autofokus.

Uz njega je predstavljen i novi EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM objektiv, a aparat će se na policama trgovina naći već od idućeg mjeseca. Cijena će biti 650 dolara samo za tijelo, a u paketu sa objektivom 100D će koštati 800 dolara.

Galerija

Bonus video: