Facebook lajkovi o vama otkrivaju više nego što mislite

"Facebook lajkovi su javna stvar, ali ova društvena mreža vas ne tjera da oni budu javni, imate mogućnost da promijenite podešavanja privatnosti"
2 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 10:29h

Istraživači sa Univerziteta Kembridž koristili su algoritme za predviđanje vjerske, političke, rasne i seksualne orijentacije. Oni kažu da su u istraživanju, objavljenom u časopisu PNAS, napravljeni iznenađujuće tačni portreti korisnika Facebooka, prenosi BBc.

U studiji je učestvovalo 58.000 volontera koji su istražiteljima davali demografske podatke i podatke o svojim aktivnostima na Facebooku, uz psihološke testove koje su radili.

"Lajkovi" na Facebooku su ubacivani u algoritme i zatim povezivani s inforamacijama iz testova ličnosti.

"Facebook lajkovi su javna stvar, ali ova društvena mreža vas ne tjera da oni budu javni, imate mogućnost da promijenite podešavanja privatnosti", kaže autor studije Dejvid Stilvel.

va studija bi trebalo da osvijesti sve one koji misle da je podešavanje opcija privatnosti na Facebooku način da zaštitite informacije

"Cijenim automatske preporuke knjiga ili to što Facebook selektuje najbitnije priče u mom newsfeedu. Ali mogu zamisliti situaciju u kojoj se ista tehnologija koristi za predviđanje političkih opredjeljenja ili seksualne orijentacije predstavljajući prijetnju za slobodu, pa čak i život", misli Majkl Kosinski, vodeći istraživač na ovom projektu.

Vjerska pripadnost je bila tačno određena u 82 odsto slučajeva, dok su u 65 do 73 odsto slučajeva istražitelji tačno predvidjeli da li je korisnik Facebooka u nekoj vrsti veze ili koristi narkotike i alkohol.

"Ova studija bi trebalo da osvijesti sve one koji misle da je podešavanje opcija privatnosti na Facebooku način da zaštitite informacije. Treba fundamentalno da razmislimo koliko podataka dobrovoljno dijelimo sa drugima", misli Nik Pikls, direktor kampanje koja se bavi privatnošću „Big Brother Watch“.

Bonus video: