Najveća svjetska elektrana na biogas otvorena u Finskoj

Novo kombinovano postrojenje je instalirano u staroj, već postojećoj termo-centrali koje je ranije radila samo na ugalj
105 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 18:17h

Najveća termocentrala na biogas u svijetu je danas otvorena u Finskoj. Termoelektrana u Vasi, na istočnoj obali Finske, je zbog snage od 140 megavata postala najveća elektrana u svijetu koja za dobijanje električne energije koristi na gas dobijen iz biomase.

Novo kombinovano postrojenje je instalirano u staroj, već postojećoj termo-centrali koje je ranije radila samo na ugalj. Cilj ovakve rekonstrukcije nekadašnjeg zagađivača je da se "poveća korišćenje obnovljivih izvora energije i smanji upotreba uglja, a poboljša spoljnotrgovinski balans (Finske)", rekao je na otvaranju ministar rada Lauri Ihalainen.

Centrala kojom upravlja domaća kompanija "Vaskiluodon Voima", koristiće kao gorivo uglavnom biomasu od drvnog otpada šumske industrije koja je jedna od glavnih privrednih aktivnosti Finske. Ta biomasa se "gasifikuje" i miješa s ugljem. Time se, kaže operator centrale, potrošnja uglja smanjuje za 25 do 40 odsto.

"Umjesto uzvoza uglja iz inostranstva i plaćanja za pravo na ispuštanje zagađujućih gasova koji zagrijevaju atmosferu, privredi će ostajati oko 15 miliona eura godišnje", rekao je za AFP direktor kompanije, Mauri Blomberg.

Kako predstavnici firme "Vaskiluodon Voima" kažu, ova nova centrala je zaposlila stotinu ljudi, a indirektno, u regionu, još nekoliko stotina. Tu će se proizvoditi električna i toplotna energiju za stanovnike grada Vase.

Galerija

Bonus video: