Saradnjom Glavnog grada i IRF-a do veće zaposlenosti

„Glavni grad će formirati Sekretarijat za preduzetništvo i na taj način ćemo stvoriti organizacione pretpostavke da se ovi planovi konkretizuju i ojača saradnja sa IRF-om“, rekao je gradonačelnik Vuković
90 pregleda 1 komentar(a)
glavni grad irf, Foto: PG Biro
glavni grad irf, Foto: PG Biro
Ažurirano: 08.11.2018. 15:15h

Glavni grad i Investiciono razvojni fond (IRF) bi, prema riječima njihovih predstavnika, trebalo da definišu precizni akcioni plan sa međusobnim obavezama u cilju jačanja preduzetništva u Podgorici, zapošljavanju mladih i smanjenju stope nezaposlenosti.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, koji se danas sastao sa direktorom IRF-a Zoranom Vukčevićem, kazao je da će se Glavni grad fokusirati na intenziviranje saradnje sa tim fondom u cilju kreiranja novih kreditnih linija i drugih mehanizama podrške za mlade, početnike u biznisu, nezaposlene, žene i mlade poljoprivredne proizvođače.

„Glavni grad će formirati Sekretarijat za preduzetništvo i na taj način ćemo stvoriti organizacione pretpostavke da se ovi planovi konkretizuju i ojača saradnja sa IRF-om“, rekao je Vuković.

On je, kako je saopšteno iz PG Biroa, naveo da je u proteklom periodu Glavni grad kroz Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici organizovao seminare, obuke, obezbjeđivao besplatne računovodstvene usluge, infrastrukturu za početnike u biznisu, kao i finansijsku pomoć.

Vukčević je kazao da je spreman za nastavak i jačanje saradnje sa Glavnim gradom kroz definisanje konkretnog predloga mjera na kojima će se saradnja temeljiti.

„To je nešto što možemo uraditi u kratkom roku. Naš fond godišnje plasira i do 200 miliona eura podrške preduzetništvu i strogo vodimo računa o tome da se taj biznis bazira na jasnim pravilima poslovanja koja važe i u Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Vukčević.

On je rekao da je njima cilj da kroz kreditna sredstva jačaju privredu i stvore mogućnost preduzećima da se razvijaju i povećavaju zaposlenost.

“To je sve u skladu sa naporima Glavnog grada za smanjenje nezaposlenoti u Podgorici i na tome smo radili i u prethodnom periodu“, rekao je Vukčević.

Sagovornici su na sastanku ocijenili da je potrebno ohrabriti ljude da se bave privatnim biznisom i da realizuju svoju biznis ideju, posebno kroz edukaciju koja bi bila sveobuhvatna, a da svi oni koji je uspješno završe i predstave kvalitetan biznis plan, mogu da očekuju podršku IRF-a.

Bonus video: