Nadolazeća milijarda će koristiti mobilni internet

Operatori će se suočiti sa izazovima koji treba da na pravi način odgovore zahtjevima novih korisnika
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2013. 16:41h

Naredna milijarda ljudi koji će se priključivati internetu doći će iz zemalja u razvoju i koristiće mobilni internet, zaključeno je na glavnoj debati tekućeg Kongresa mobilnih komunikacija koji se sjutra završava u Barseloni.

Zbog zoga će se, kako je ocijenjeno, operatori suočiti sa izazovima i sa infrastrukturne i sa strane uređaja koji treba da na pravi način odgovore zahtjevima novih korisnika mobilne telefonije, odnosno, njihovim potrebama.

Izvršni direktor Nokije, nekada vodećeg proizvođača mobilnih telefona na svijetu, Stefen Elop najavio je da će ta kompanija, uvažavajući nadolazeće trendove, uskoro pustiti seriju jeftinijih telefona koji će, iako ne spadaju u skup „pametnih“, stanovništvu niže platežne moći obezbijediti jednostavan pristup online servisima.

„Nadolazeća milijarda korisnika mobilnog interneta su mladi i ambiciozni i očekuju dobru uslugu od nas“, naveo je Elop.

Inače, GSM kongres počeo je u ponedjeljak u ogromnom sajamskom centru u srcu Barselone. Na prostoru od 90.000 kvadratnih metara svoje proizvode i usluge prezentuje više od 1,5 hiljada izlagača iz svih krajeva svijeta.

Ono što je upadljivo i na kongresu, jeste sve veća konvergencija mobilne telefonije i bankarskih usluga, pa više izlagača (uključujući i kartičarsku kompaniju Visa) posjetiocima prezentuje nova rješenja mobilnog bankarstva i plaćanja. Posebnu pažnju pridiobija i tehnologija NFC (Near Field Communication) koja bi za koju godinu mogla da donese potpuno nove servise i promijeni dosadašnje navike korisnika mobilne telefonije.

Galerija

Bonus video: