Kako je FBI pratio Arona Švarca

Informacije o Švarcu svakodnevno su prikupljane i na osnovu podataka sa njegovih društvenih mreža
3 komentar(a)
Aron Švarc, Foto: Beta/AP
Aron Švarc, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.02.2013. 12:56h

Bloger Danijel Vrajt objavio je početkom sedmice niz FBI dokumenata koji pokazuju kako američka obavještajna služba prati internet aktiviste.

Za dvije stranice u koje nije imao uvid, Vrajt je dobio objašnjenje da one sadrže povjerljive informacije

Nedavna smrt Arona Švarca, borca za slobodan internet, ponovo je „aktivirala“ njegov dosije koji je u fioci čuvao FBI. Ovoga puta tih se dokumenata, zahvaljujući rupi u zakonu, dokopao bloger portala Firedoglake Danijel Vrajt, koji je i sam bio iznenađen otkrivenim informacijama.

Kako Vrajt piše, nije očekivao da će dosije o Švarcu imati mnogo strana, jer „nije riječ o okorelom kriminalcu“. Međutim, FBI je imao dvadeset tri strane pune podataka o Švarcu. Vrajt je došao do dvadeset jedne stranice sa podacima, dok su dvije zaštićene zakonom zbog povjerljivosti podataka.

Iz dokumenata se saznaje da je vašingtonska kancelarija FBI-a, između ostalog, tražila podatke o Švarcovom vozilu, vozačkoj dozvoli i fotografiji u njoj uz objašnjenje da su te informacije neoohodne zbog toga što je Švarc pod istragom. Zahtijevano je i da niko od FBI agenata ne stupa u direktan kontakt sa njim.

Informacije o Švarcu svakodnevno su prikupljane i na osnovu podataka sa njegovih društvenih mreža, među kojima se posebno ističu Facebook i LinkedIn. Upravo sa LinkedIna prikupljane su informacije o njegovim profesionalnim dostignućima, a istraga je uključila i članak objavljen u Njujork Tajmsu o njegovih hakerskim aktivnostima.

Za dvije stranice u koje nije imao uvid, Vrajt je dobio objašnjenje da one sadrže povjerljive informacije o konkretnim izvorima i metodama „koje bi mogle da ugroze živote drugih“.

Bonus video: