Još se ćeraju sa Matijom

Iz Vlade tvrde da nema spiska nepoželjnih osoba, neki ipak neće moći u Crnu Goru, ministar kaže da može da garantuje samo za danas
233 pregleda 135 komentar(a)
Matija Bećković, Foto: Savo Prelević
Matija Bećković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.11.2018. 06:12h

Ne zna se da li će Matija Bećković moći da prisustvuje obilježavanju stogodišnjice Podgoričke skupštine, ukoliko bi se odazvao pozivu Srpskog nacionalnog vijeća i Demokratskog fronta.

Iz Vlade su sinoć indirektno saopštili da je njemu i još trojici srbijanskih intelektualaca zabranjeno da uđe u Crnu Goru, dok je istvoremeno ministar policije Mevludin Nuhodžić ubjeđivao poslanike u Skupštini - da ne postoji spisak sa nepoželjnim osobama, izuzev onih iz kriminalnog miljea.

Iz Vlade su poručili da je njihova ustavna obaveza da štite nacionalnu bezbjednost i ugled i dostojanstvo države, ali nisu konkretno saopštili da li je Crna Gora i na koji način ugrožena od Bećkovića, Aleksandra Rakovića, Čedomira Antića i Dejana Mirovića.

“Povodom medijskih napisa o zabrani ulaska u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima, Vlada saopštava da je izrada bezbjednosnih procjena u vezi sa pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbjednosti.

Ukazujemo da je naša Ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih”, piše u tekstu.

Navode i da su uvjereni da bi tako činila i svaka druga odgovorna vlada.

“S tim u vezi, ne samo da razumijemo već i cijenimo kada predsjednik (Aleksandar) Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Republike Srbije. Podvlačimo da ovaj pristup, iako nam se to želi podmetnuti, nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore. Takođe saopštavamo da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba, već nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i njenih građana”, saopšteno je iz kabineta premijera Duška Markovića.

Nuhodžić je sinoć prisustvovao Kolegijumu Skupštine Crne Gore, nakon čega je iz parlamenta zvanično saopšteno da je kazao - da ne postoje spiskovi nepoželjnih osoba, osim oni na kojima su imena kriminalaca.

Na pitanje jednog od članova Kolegijuma - da li bi ta četiri srpska intelektualca sada mogla da uđu u Crnu Goru, prema informacijama “Vijesti”, ministar je odgovorio da to ovoga trenutka nije sporno, ali da ne smije da pretpostavi šta će biti narednih dana.

Isti izvor saopštio je da je Nuhodžić dodao da će u slučaju donošenja takve odluke, javnost biti obaviještena.

“Vijestima” je, međutim, nezvanično u Vladi potvrđeno da je na osnovu procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost, četvorci srpskih intelektualaca ulaz u Crnu Goru zabranjen, jer kako tvrde - njihovi stavovi izražavaju nepoštovanje prema državi Crnoj Gori.

Književnik Bećković, istoričari Raković i Antić i profesor Mirović bili su pozvani kao govornici na obilježavanju 100 godina od formiranja Kraljevine SHS 1. decembra 2018.

Izvor “Vijesti” iz Vlade objasnio je da mišljenje o rizičnom prisustvu četvorice srbijanskih intelektualaca u Crnoj Gori nije u koliziji sa nedavnim tvrdnjama premijera Markovića - da ne postoji lista nepoželjnih u Crnoj Gori, osim kriminalaca, objašnjavajući da nikakav spisak nije sačinjen, već da je riječ “o pojedinačnim mišljenjima”.

“Analizira se svaki pojedinačni slučaj iz okruženja, pa i iz Srbije, osoba koje mogu biti rizične po nacionalnu bezbjednost. Postoji mišljenje Uprave policije za te osobe da narušavaju ugled države i njenih institucija. Ako se pojave na granici, njima ulazak neće biti dozvoljen”, objasnio je sagovornik.

Uprava policije ranije je u više navrata je zvanično i nezvanično saopštavala da postoje indicije da su za mafijaške likvidacije u Crnoj Gori zadužene osobe iz okruženja, pa je pitanje kako se za njih otvara granična rampa...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je reakciju Srbije, navodeći da će o tome razgovarati sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

“Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa potjernice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana, a neko drugi je kao odgovor zabranio drugačije mišljenje”, kazao je Vučić za Prvu TV.

Iz crnogorske opozicije poručili da je vlast zabranom ulaska Bećkoviću, Rakoviću, Antiću i Miroviću oživjela delikt mišljenja i da srpskom pjesniku ulazak u Crnu Goru zabranjuju isti oni koji su mu dodjeljivali nagrade. Vučić je kazao da ne zna da li ima još osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Bećković je rekao da je o zabrani ulaska u Crnu Goru saznao iz medija.

“Ne znam da li je to tačno i da li se odnosi na mene živog ili mrtvog, pošto sam imao namjeru kad umrem, da živim u Crnoj Gori”, komentarisao je juče Bećković odluku o zabrani ulaska

On je početkom septembra bio gost budvanskog festivala književnosti “Ćirilicom”, koji je izazvao veliku pažnju.

Nejasno je šta se od tada promijenilo, pa je dospio na “crnu listu”.

Antić je rekao da je počastvovan zbog odluke crnogorskih vlasti i poručio da će doći u tu državu kada ga narod pozove: “U Crnu Goru ću doći kada me narod pozove, što će biti kada Milu Đukanoviću bude došao kraj. I da parafraziram velikog srpskog političara i pravnika, Slobodana Jovanovića - Doći ću sa slobodom”, kazao je Antić za Tanjug.

Đukanović govorio da je Bećković dostojan Njegoša

Crne Gore nema bez slobode, Bećkovićevo pjesničko djelo, estetski mjereno i izmjereno, uvrstilo se u svevremne spomenike takvoj, slobodnoj Crnoj Gori.

Ovo je kazao predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović kada je 1997. Matiji Bećkoviću uručio Njegoševu nagradu, u svečanoj dvorani Đurđe Crnojević u Vladinom domu na Cetinju.

“Time je doseglo dostojnost Njegoša i imena na Biljardi na Cetinju”, kazao je tada Đukanović.

Dodjeli Njegoševe nagrade Bećkoviću tada su prisustvovali i tadašnji predsjednik Skupštine Svetozar Marović, premijer Filip Vujanović, nekadašnji predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragutin Vukotić, te mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“I kada se učini da se onaj njegoševski čovjek nekud izgubio, zajedno sa svojim pregnućem, sviješću i slobodom – doklegod njegoševski pjesnički filozofski amanet odjekuje – Njegoš je među nama”, poručio je Đukanović prilikom uručivanja nagrade Matiji Bećkoviću.

Šta piše u zakonu o strancima

Zakonom o strancima propisano je da se strancu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru, između ostalog, i ako “to zahtijevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja”.

Kao smetnja nacionalnoj bezbjednosti, zakonom se propisuje i “nepoštovanje države Crnu Goru i njenih simbola, neizvršavanje odluke sudova, organa državne uprave”...

“Povratak u totalitarizam”

Na zahtjev DF-a juče je prekinuta sjednica Skupštine, kada je predsjednik Nove Andrija Mandić tražio da se “skandal razjasni”. Njegov kolaga Milan Knežević ocijenio da je u pitanju “srbofobija”.

Poslanici sinoć nakon kolegijuma nijesu htjeli da daju izjave.

Iz SDP-a podsjetili su da je upravo aktuelna vlast Bećkoviću dodjeljivala nagrade, iako je devedesetih govorio još gore stvari o Crnoj Gori nego što je to činio u posljednje vrijeme: “Matija Bećković je mnogo gore stvari o Crnoj Gori govorio tokom devedesetih godina, pa mu je ova vlast tada dodjeljivala Njegoševu nagradu, a nije mu zabranjivala ulazak u Crnu Goru”, kazao je za “Vijesti” član predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

Nezavisni poslanik i funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Radonjić poručio je da je zabrana ulaska srpskim državljanima u Crnu Goru vraćanje delikta mišljenja i najava povratka u totalitarizam. “Ako se može zabraniti ulazak u zemlju nekom pjesniku, intelektualcu, profesoru univerziteta, samo zbog mišljenja i izražavanja tog mišljenja, onda niko nije siguran, ovdje nema ni Ustava ni zakona već samo ogoljeni teror”, izjavio je Radonjić.

“Vijestima” krajem jula iz crnogorske policije nije konkretno odgovoreno na pitanje - da li bezbjednosne službe imaju spisak nepoželjnih osoba iz okruženja, navodeći da su na osnovu informacija sa partnerskim službama zabranili ulazak određenom broju stranih državljana.

Bonus video: