U BiH zabranjen pristup onlajn klađenju

Svim internet provajderima u BiH naloženo da zabrane pristup sajtovima za onlajn klađenje. Zabrana, koju je izrekla Regulatorna agencija za komunikacije, odnosi se na 13 portala za klađenje
97 pregleda 0 komentar(a)
Klađenje, online kockanje, Foto: Flickr.com
Klađenje, online kockanje, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 16.02.2013. 19:53h

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) u Bosni i Hercegovini naredila je svim internet provajderima da zabrane pristup stranim internet sajtovima za onlajn klađenje.

RAK je, postupajući po zahtjevu Ministarstva finansija i Poreske uprave Federaciji BiH, naredila internet provajderima koji omogućavaju usluge klađenje i igara na sreću da tehnički učine sve kako bi korisnicima onemogućili pristup stranicama za onlajn klađenje.

Rok za postupanje po ovoj odluci je 30 dana, a za nepoštovanje RAK će, kako je najavljeno, izricati kazne od 1.000 do 50.000 konvertibilnih maraka. Zabrana se odnosi na 13 portala za klađenje.

S razlogom se postavlja pitanje da li je ovo početak cenzure interneta u BiH, objavio je sarajevski portal Kliks.

Naime, u Evropskoj uniji i zemljama regiona onlajn klađenje je zakonski uređeno.

Na primer, u Hrvatskoj, prema Zakonu o igrama na sreću, onaj koji priređuje klađenje putem interaktivnih prodajnih kanala onlajn igranja plaća godišnju naknadu u iznosu od tri miliona kuna (oko 400.000 eura).

Sarajevski portal piše da je i u Srbiji bilo pokušaja uvođenja ovakve vrste internet cezure, ali se Republička radiodifizuna agencija proglasila nenadležnom za to.

Bonus video: