Na Fejsbuku možete kupiti sve: kuću, cipele, čak i školu

Ozbiljni i manje ozbiljni oglasi preplavili crnogorski dio popularne društvene mreže
96 pregleda 4 komentar(a)
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Fejsbuk, Facebook, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.02.2013. 08:03h

Djelimično zbog krize, ili zbog poslovne dovitljivosti ali u svakom slučaju, najviše zbog besplatnog vida reklamiranja, oglašavanje trgovine na Fejsbuku, pod vidom ličnog profila, sve je prisutnije.

Osim što se možete jeftino obući, obuti, našminkati i namirisati, pruža se i nevjerovatna mogućnost kupovine porodične kuće pored groblja sa pogledom na budućnost, sigurne vikend dojave na kladionici, čak i glasa na predstojećim izborima.

Na popularnoj društvenoj mreži oglašavaju se jednakim žarom vlasnici velikih kompanija, rentakar agencija, značaj Fejsbuka shvatili su vlasnici agencija za nekretnine, ali i oni sa skromnijim poslovnim obrtom čije je oglašavanje na toj društvenoj mreži često iznuđen potez u "Delboj Troter" maniru.

Podgoričanin Vlado Marković rekao je “Vijestima” da se godinama bavi trgovinom i da se odlučio da postavi reklamu na Fejsbuku za prodaju cipela i ženske garderobe u želji da što brže rasproda zalihe.

"Nema tu ozbiljne trgovine. Ženske čizme su 13 eura, a imao sam ponuda da ih i tako jeftine prodam na tri mjesečne rate. Trgovina je moguća samo ako je proizvod ispod cijene. Pokušavam samo da izvučem, novac, jer nema prave trgovine i zarade kao što je bilo nekada", rekao je Marković.

Na stranici pod nazivom "Ski prodaja Ski servis" izložene su polovne rukavice, skije, odijela za snijeg i ostala oprema, a prema riječima vlasnika Aca Radulovića, oglas na Fejsbuku se pokazao korisnim.

Udio on-line oglašavanja u Crnoj Gori iznosi tek nešto ispod četiri odsto, procjena je Google Adriatik kancelarije

Udio on-line oglašavanja u Crnoj Gori iznosi tek nešto ispod četiri odsto, procjena je Google Adriatik kancelarije. Preciznih podataka, nažalost nema, kazao je ranije “Vijestima”Joško Mrndže, Country menadžer kancelarije, dodajući da je u pitanju procjena načinjena na osnovu podataka iz više različitih izvora.

“Udio on-line oglašavanja u regiji varira od države do države. Postoje države u kojima je taj on-line share manji, negdje je nešto veći i kreće se od pet do osam odsto”, kaže on, dodajući da udio on-line oglašavanja prirodno raste, jer raste i broj korisnika interneta u regionu.

Prema podacima statističkog portala Internet stats s kraja 2011. godine, internet penetracija u Crnoj Gori iznosila je 49,6 odsto.

U odnosu na konvencionalno oglašavanje, oglašavanje na internetu ima nekoliko prednosti. Ključna je njegova daleko niža cijena. Moguće je i precizno ciljati željenu grupu korisnika, i lako izmjeriti isplativost . Kada postojite on-line, svakodnevno možete pratiti reakciju na vaše prisustvo, i na vrijeme reagovati kada put kojim ste krenuli ne ostvaruje zamisao.

Brojne su stranice-oglasi za prodaju orginalih parfema, odjeće i obuće, polovnih knjiga, cvijeća, kostima za maskenbal, čak i “potkarpatskih parfema” a na većini stranica robu je moguće poručiti samo porukom, jer vlasnici nijesu ostavili i broj telefona.

U odnosu na konvencionalno oglašavanje, oglašavanje na internetu ima nekoliko prednosti. Ključna je njegova daleko niža cijena

Informacije o jednom meču u petak vlasnik stranice dijeli samo ljudima koji u inboxu ispune uslove: like, share, prekopirati sljedeći tekst i nalijepiti na 20 različitih kladioničarskih stranica. Tu su i garancije u vidu parola - "od sedam dojava, sedam prošlo, nije prevarant, sve je free i zarada je zagarantovana".

U skladu sa tranzicionim prilikama u Crnoj Gori, prodavac iz Pljevlja, koji živi u Podgorici, prodaje kuću u Ulcinju. Interesantna je ponuda o prodaji kuće pored groblja sa pogledom na budućnost, postoji stranica na kojoj se traži kupac za plac u Podgorici ili za kuću u Baru.

Asortiman dopunjava mogućnost kupovine fore kako slušati muziku na času, dok kockari mogu kupiti ili prodati čipove za "texas holdem poker”. Šaljivdžije prodaju školu, a nastavnici su u tom slučaju gratis, bubreg za lajk, ladu trula višnja, više trula nego višnja, kuću sa pogledom na prozor, a aktuelna je ponuda studenta koji bi dao bubreg za semestar. Pored informacija o namještenim fudbalskim utakmicama na Fejsbuku se može, logično, kupiti i demidžana domaće rakije.

Prodaja satova slabo ide

Prodaja orginalnih satova u kutijama preko popularnog Fejsa, ipaki pored besplatne reklame, nije se pokazala kao najbolji način poslovanja a prema riječima vlasnika stranice, koji je želio da ostane anoniman, trgovina se ne pomjera sa pozitivne nule čak i pored niskih cijena.

Prosječna cijena markiranog sata je oko sto eura, a vlasnik stranice ističe da besparica utiče da se luksuzne stvari teško prodaju. Satove je moguće kupiti klikom na ikonicu "poruke". Dovoljno je da kupac navede i model sata koji želi da ima, i brzo će dobiti odogovor, rekao je vlasnik stranice.

Postavite tri reklame pa lako odaberete

Prema podacima statističkog sajta Socialbakers.com, Crna Gora na Fejsbuku ima 307.160 korisnika, što je skoro polovina broja njenog stanovništva (prema podacima sa posljednjeg popisa iz 2011. Crna Gora ima 625.000 stanovnika).

problematično je i to što na crnogorskoj FB sceni, velik broj kompanija, organizacija, javnih ličnosti, za promocije, umjesto stranica, koriste Fejsbuk profile, koji su namijenjeni isključivo fizičkim licima

Fejsbuk omogućava da korisnik svoje oglase cilja prema lokaciji, godinama, polu, statusu u vezi, interesima, ključnim riječima... Cijene se računaju u zavisnosti od države u kojoj korisnik želi da budu prikazani njegovi oglasi i, što je najvažnije – koliko će da plati određuje onaj ko postavlja oglas. Biznis menadžer Srđan Vukčević je optimista kada je FB oglašavanje u pitanju i kaže da se rezultati takve vrste promocije vrlo brzo pokažu.

“Povratne informacije se veoma brzo dobiju. Na primjer, ukoliko postavite tri reklame, ubrzo, na osnovu lajkova i klikova, možete vidjeti koja je najpopularnija i tako se odlučiti koju finansirati. Oglašavanje preko najveće društvene mreže u svijetu se pokazalo kao dobra stvar", rekao je Vukčević.

Bonus video: