Stiže Samsung Galaxy S4

Za S4 će, kako je rekao izvršni direktor francuskog ogranka Samsunga Filip Bartle, biti primijenjena ista strategija kao i za model S3, odnosno prezentacija i puštanje u prodaju prije kraja prvog dijela godine
73 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 19:58h

Francuski ogranak Samsung kompanije potvrdio je da nas premijera i prodaja modela Galaxy S4 očekuju mnogo prije sredine ove godine. Istovremeno je još jednom potvrđeno da Samsung Galaxy S4 neće biti predstavljen na narednom sajmu MWC koji se održava od 25. do 28. februara u Barseloni.

Za S4 će, kako je rekao izvršni direktor francuskog ogranka Samsunga Filip Bartle, biti primijenjena ista strategija kao i za model S3, odnosno prezentacija i puštanje u prodaju prije kraja prvog dijela godine, radi boljeg i lakšeg suočavanja sa konkurencijom, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Podaci vezani za buduće tehničke specifikacije uređaja i dalje su isti - osmojezgarni procesor Exynos 5, sa četiri “turbo” i četiri CPU-a niže brzine, ekran od pet inča Super AMOLED matrice, Full HD rezolucije, kamera na poleđini od 13 megapiksela i Android 4.2.1.

Ništa manje od osam jezgara u čipsetu se ne očekuje, naravno. Plus unaprijeđena grafika i manja potrošnja struje, odnosno energije iz baterije. Sve to će omogućiti novi Samsungov čipset, formiran od dva para četvorojezgarnih procesora.

Jedna od prvih glasina o S4 uređaju bila je ta je da Samsung već sada ima gotov displej Super AMOLED tipa sa 1.080p rezolucijom na dijagonali od 4.99 inča. Gustina piksela ovog displeja biće magičnih 441ppi, što će ga svrstati u red najboljih na tržištu.

Na CES sajmu Samsung je prikazao dva nova tipa displeja. Jedan je savitljivi, dok je drugi zakrivljeni tip displeja sa ispisanim informacijama na bočnim zakrivljenjima.

Nažalost, prikazani modeli prototipova displeja na CES sajmu nisu bili sa Android operativnim sistemom, koji će Galaxy S4 svakako imati. Ipak, Samsung ima još nekoliko mjeseci da, eventualno dotjera i upotpuni ove tehnologije i ubaci ih u sljedeći Galaxy smartfon.

Galerija

Bonus video: