to (ni)je dobro?

Sa pametnim telefonima čovjek se osjeća kao da je stalno na poslu

Osnivač kompanije za web dizajn Ivon Adel kaže da je mobilna povezanost ključna za građenje veza i komunikacija kako online tako i inače u životu
5 komentar(a)
Pametni telefon, Foto: .bothsidesofthetable.com
Pametni telefon, Foto: .bothsidesofthetable.com
Ažurirano: 07.02.2013. 18:23h

Pametni telefoni i tableti vam dozvoljavaju da komunicirate sa prijateljima i tokom radnog vremena, ali to takođe znači da smo stalno uposleni i dostupni. Ali da li to utiče na na pojavu stresa? Devedeset četiri odsto ispitanika imalo je pristup mejlu i internetu preko telefona dok su na radnom mjestu.

Gotovo 45 odsto njih drže mobilni telefon na dohvat ruke. A čak 54 odsto ispitanika radnika misle da mobilni telefonu pomažu da se održi ravnoteža u životu.

Sudeći po studiji, mobilne tehnologije kao što su pametni telefoni i tableti doprinijeli su porastu produktivnosti, i to uglavnom zato što provodimo svo vrijeme na njima, bilo da smo kod kuće, javnom prevozu ili između sastanaka. Sudeći po ranijoj studiji iz 2006, radnici iz Velike Britanije su uštedjeli 20 minuta nedjeljno zbog pomoći mobilnih telefona.

Mobilne tehnologije kao što su pametni telefoni i tableti doprinijeli su porastu produktivnosti, i to uglavnom zato što provodimo svo vrijeme na njima, bilo da smo kod kuće, javnom prevozu ili između sastanaka

To takođe znači da to što nemate pristup kompjuteru više nije problem. Studija pokazuje da su radnici produktivniji kada koriste i slobodno vrijeme za provjeru dokumenata, uređivanje, provjeravanje i komunikaciju sa klijentima ili druge poslove bez da moraju da zakorače u kancelariju.

Ipak, sociolog Hju Mekej kaže da ovi podaci nisu konačni jer to što smo uvijek dostupni ima efekat na naš sveukupan život. Efekti ove neprestane stimulacije na mozak su za sada nepoznate, ali vjerovatno štetne.

Što više vremena posvetimo telefonu ili kompjuteru, manje vremena imamo za bilo šta drugo, naročito za njegovanje ličnih veza. Proćiće cijela jedna generacija dok se ne vidi kakve će posljedice ovo imati. Ali ne slažu se svi sa ovim.

Osnivač kompanije za web dizajn Ivon Adel kaže da je mobilna povezanost ključna za građenje veza i komunikacija kako online tako i inače u životu.

Ranije ste čuli ljude kako govore: „Nisam doktor ni nuklearni naučnik. Zašto da budem dostupan sve vrijeme?“ Sada isti ti ljudi misle da su mobilni telefoni korisni i neophodni.

Preporučujemo za Vas