Vlada Srbije predstavila program podrške za startupe i IT industriju

Program predviđa poreske olakšice za kompanije koje se bave proizvodnjom softvera kao i podršku izvoznicima softvera
53 pregleda 0 komentar(a)
Dinkić, Foto: Arhiva Vijesti
Dinkić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2013. 17:48h

Vlada Srbije danas je predstavila Program državne podrške IT sektoru. Program čine četiri segmenta – startup, outsourcing, razvoj i izvoz originalnih softverskih proizvoda kao i razvojni centri velikih multinacionalnih kompanija, prenosi Startit.rs.

Program takođe predviđa poreske olakšice za kompanije koje se bave proizvodnjom softvera kao i podršku izvoznicima softvera, a planirano je i unapređenje zakonskog okvira i obrazovanja.

Dugo očekivani paket koji za cilj ima razvoj startup ekosistema u Srbiji donosi mnogo unapređenja, a najznačajnije je to da će startupima u budućnosti biti omogućena bespovratna sredstva u visini do 25.000 eura. Međutim, startupi ova sredstva neće moći tek tako da dobiju jer se ona daju direktno domaćim ili stranim investitorima i ne mogu biti veća od 50 odsto ukupnog odobrenog budžeta projekta, a najviše do 25.000 eura.

Srbiji ide bolje sa softverom nego sa malinama, CG i dalje prodaje hardver >>>

U osnovi, to znači da će startupi prvo morati da nađu investitora kako bi bili pogodni za dobijanje državne pomoći. Investitori i mikro/mala preduzeća mogu da se prijave na konkurs, a Vlada će formirati specijalnu komisiju koja će razmatrati da li su investitori zadovoljili uslove javnog konkura, na osnovu unapred objavljenih kriterijuma i podnijetih dokaza.

Bonus video: