Pronađi junaka i osvoji pripravnički

Change and Engage i Digitalizuj.me organizuju takmičenje za crnogorske studente
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 16:25h

Ako ste student, željeli biste da pišete ili već pišete blog, a u komšiluku imate nekoga ko bi se mogao nazvati lokalnim junakom, možete da prionete na posao. Blog Change and Engage i portal Digitalizuj.me organizuju takmičenje za najbolji blog na ovu temu.

Miroslav Radojević, organizator takmičenja, kaže da je ideja nastala “kao rezultat procesa razmišljanja kako podstaći mlade i obrazovane ljude da razmišljaju o mijenjanju, nabolje, okoline u kojoj žive, a da u tome istovremeno vide i neku svoju šansu”.

Cilj organizatora je, kako je rekao, da podstaknu studente da traže i prepoznaju junake lokalnih zajednica i da ih kroz blog afirmišu, ali i da pokušaju uvjeriti mlade i obrazovane ljude da na ovaj način “mogu kreirati šansu za sebe”

Cilj organizatora je, kako je rekao, da podstaknu studente da traže i prepoznaju junake lokalnih zajednica i da ih kroz blog afirmišu, ali i da pokušaju uvjeriti mlade i obrazovane ljude da na ovaj način “mogu kreirati šansu za sebe”.

Na pitanje “Vijesti” zašto je konkurs ograničen na studentsku populaciju, Radojević kaže da na ovu ideju ne gledaju kao na ad hoc projekat za 2013.

“Kad dođe vrijeme za analizu, sješćemo, razmisliti i razmotriti i opciju proširenja i van univerziteta”, ističe on.

Svi možemo biti heroji svoje zajednice >>>

Možete li zamisliti blog Mila Đukanovića? >>>

Lokalni junak, piše u propozicijama takmičenja, može biti pojedinac koji je napravio neki podvig poput Milana Jeftića iz Kolašina, a može biti i neko poput Lele (široj javnosti nepoznata), koja je tokom prošlogodišnjeg sniježnog nevremena, starijim stanarima iz svog ulaza plaćala mjesečne račune i obavljala redovnu jutarnju trgovinu.

“Junak lokalne zajednice može biti NVO ili državna institucija, odnosno neka međunarodna organizacija. Takođe, junak može biti i kompanija. Preduzetnik koji je pokrenuo neku proizvodnju na selu i omogućio zaposlenima da žive od rada. Junak lokalne zajednice može biti i neko ko u svom preduzeću sprovodi politiku zapošljavanja ljudi s posebnim potrebama ili onih socijalno ugroženih i omogućava im da se samoizdržavaju. Jedini uslov je da je vaš junak autentičan. Da se o njemu nije pisalo u novinama ili na portalima, odnosno da o njemu nijesu pravljeni TV ili radijski prilozi”, kažu organizatori.

Lokalni junak, piše u propozicijama takmičenja, može biti pojedinac koji je napravio neki podvig poput Milana Jeftića iz Kolašina, a može biti i neko poput Lele (široj javnosti nepoznata), koja je tokom prošlogodišnjeg sniježnog nevremena, starijim stanarima iz svog ulaza plaćala mjesečne račune i obavljala redovnu jutarnju trgovinu

“Zadatak podrazumijeva da pronađete u društvenoj zajednici, gdje živite ili studirate, lokalne junake i da o njima napišete blog post koji će biti objavljen na blogu Change and Engage sa nadnaslovom gostujući bloger-lokalni junaci”, poručeno je potencijalnim učesnicima.

Takmičenje će imati dvije faze – mjesečno takmičenje i veliko finale. Mjesečno takmičenje podrazumijeva nadmetanje blogera tokom mjeseca. Biće ih 11 – od februara 2013. godine do decembra 2013. godine. Mjesečni pobjednik je onaj čiji blog post bude imao najveći zbir – komentara na blog postu, broja dijeljenja posredstvom Twittera, Facebooka i Google+ i broja gledanja. Mjesečni pobjednik direktno se kvalifikovao za veliko finale u decembru 2013.

“Za najboljeg u mjesecu, kažu organizatori, obezbijeđena je vrijedna nagrada (o nagradama će biti više riječi u posebnom blog postu za nekoliko dana). Nagrade su predviđene i za drugoplasiranog i trećeplasiranog”, istakli su organizatori.

Veliko finale je takmičenje 11 mjesečnih pobjednika, pobjednika velikog finala biraće stručni žiri na za to posebno pripremljenom događaju, a pobjednik će dobiti šansu da obavi pripravnički staž ili probni rad u nekoj od prestižnih kompanija u Crnoj Gori.

Bonus video: