Erik Šmit: Kina je najveći i najopasniji svjetski haker

"Razlike između američkih i kineskih firmi i njihovih poslovnih aktivnosti će američku vladu i firme staviti u podređen položaj", napisao je Šmit
52 pregleda 2 komentar(a)
Erik Šmit, Google, Foto: Bloomberg News
Erik Šmit, Google, Foto: Bloomberg News
Ažurirano: 03.02.2013. 17:57h

Izvršni predsjednik kompanije Gugl, Erik Šmit u svojoj novoj knjizi koja bi uskoro trebalo da se pojavi u prodaji, opisao je Kinu kao najsofisticiranijeg i najuspješnijeg hakera na svijetu.

U knjizi se takođe priznaje da su i američke sigurnosne mjere prilično popustile

U odlomcima iz knjige koji su dospjeli na internet piše da će u narednim godinama način na koji Kina tretira sajber kriminal dovesti do velikih promjena.

"Razlike između američkih i kineskih firmi i njihovih poslovnih aktivnosti će američku vladu i firme staviti u podređen položaj u budućnosti, jer državni vrh Kine podržava sajber kriminal kako bi Kina postigla određene ekonomske i političke koristi, time praveći od sebe najveću onlajn opasnost na svijetu", rekao je Šmit.

"Američka vlada sigurno neće koristiti isti način digitalne špijunaže, zbog toga što su zakoni u Americi bolji, sprovode se dosljednije, kao i zbog toga što nedozvoljena konkurencija narušava jedno od osnovnih pravila poslovanja - fer plej", kaže Šmit.

U knjizi se takođe priznaje da su i američke sigurnosne mjere prilično popustile, podsjećajući da se 2010. godine virus Stuxnet koji je napravljen u Americi kako bi se koristio protiv Irana, greškom proširio internetom.

Knjiga koja se zove “The New Digital Age” i koju su zajedno napisali Šmit i Džared Koen, bivši savjetnik američke vlade biće objavljena u aprilu ove godine.

Bonus video: