Najpopularnija društvena mreža - devet godina Fejsbuka

Na svom početku, Fejsbuk je bio namijenjen samo studentima na Harvardu koji su tim putem mogli da komuniciraju međusobno
60 pregleda 1 komentar(a)
Fejsbuk, Mark Zakerberg, Foto: Beta/AP
Fejsbuk, Mark Zakerberg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.02.2013. 16:50h

Najpopularniju društvenu mrežu, bez koje se više ne može zamisliti svakodnevica, osnovao je 4. februara 2004. godine bivši student Harvarda Mark Zakerberg.

Sa preko milijardu aktivnih korisnika predstavlja neiscrpan izvor podataka i za predstavnike medija

Na svom početku, Fejsbuk je bio namijenjen samo studentima na Harvardu koji su tim putem mogli da komuniciraju međusobno i razmjenjuju informacije.

Kasnije su im se pridružili i drugi fakulteti i srednje škole, da bi danas bila jedna od najposjećenijih društvenih mreža na svijetu.

Međutim, danas ova mreža predstavlja i veliki izvor informacija. Skoro da nijedno okupljanje, bilo da je u pitanju žurka, koncert, izložba, premijera filma, godišnjica mature ili pak okupljanje u lokalnom kafiću ne može proći bez takozvanog event-a na "Fejsu", kako ga popularno zovu mlađe generacije.

Problem sa kojim se ova društvena mreža suočavala jeste pitanje privatnosti

Sa preko milijardu aktivnih korisnika predstavlja neiscrpan izvor podataka i za predstavnike medija, koji putem ove mreže prate šta čelnici država, političari, ministri i ostali pišu u svojim "statusima" komentarišući neki od aktuelnih događaja.

S obzirom na to da je Fejsbuk aplikacija za mobilne telefona odlično urađena i pristupačna sa svakog mjesta, dešava se da se na ovoj mreži objave informacije prije nego što se zvanično pojave na nekom od web portala.

A koliko je u svijetu današnje komunikacije uloga ove društvene mreže postala neizbježna svedoči i činjenica da je, pored svjetskih zvijezda iz svih oblasti zabave i kulture, svijeta politike, ekonomije, ekologije, društva..., nedavno nalog na Fejsbuku otvorio i papa Benedikt XVI.

Papa je čak nedavno upozorio lidere Rimokatoličke crkve da ne mogu ignorisati društvene mreže kao što su Fejsbuk i Tviter, već da to predstavlja realnost kojoj treba da se okrenu kako bi širili vjeru novim generacijama.

Fejsbuk je danas najpopularniji servis za socijalizaciju sa rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i "novim Internetom"

Papa, koji "tvituje" na devet jezika, iskoristio je svoju godišnju poruku posvećenu ulozi društvenih komunikacija kako bi naglasio potencijal koji mogu imati za crkvu koja se bori da zadrži vjernike i privuče nove u atmosferi religiozne apatije, prenio je AP.

Problem sa kojim se ova društvena mreža suočavala jeste pitanje privatnosti, pa je tim povodom januara ove godine Zakerberg predstavio novi pretraživač koji, kako je istakao, uz precizniju pretragu željenih sadržaja, osigurava i potpunu diskreciju korisnicima.

Nova usluga pod nazivom "graph search" omogućava korisnicima precizniju pretragu ljudi, mjesta, slika i interesovanja.

Uprkos kritikama, Fejsbuk je danas najpopularniji servis za socijalizaciju sa rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i "novim Internetom", a Zakerberg je stekao nadimak "novi Bil Gejts".

O vrijednosti Fejsbuka najbolje govori podatak da je Microsoft krajem 2007. godine platio 240 miliona dolara za 1,6 posto udjela u dionicama ove društvene mreže.

Bonus video: