Alge kao novi izvor isplative, ekološke energije

Najavljeno je da će Lufthaza i "Aldži tek" fabriku goriva iz algi graditi negdje na području Evrope. Iako vrijednost projekta još nije objavljena, saopšteno je da će trošak investicije u potpunosti snositi Lufthaza
144 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 14:08h

Svjetske avio-kompanije razmatraju korišćenje sintetičkog kerozina koji se dobija iz algi, što se danas smatra jednom od energetskih tehnologija budućnosti sa najvećim potencijalom.

Avioindustrija je prinuđena da smanjuje emisiju gasova sa efektom staklene bašte, čije prekoračenje znači i velike finansijske kazne, zbog čega želi da proba nova zelena goriva, prenose svjetski mediji.

Tako je na primjer njemačka Lufthanza (Lufthansa), najveći evropski avioprevoznik, dogovorila dugoročnu saradnju sa australijskom kompanijom "Aldži tek" (Algae Tec), koja je usavršila tehnologiju uzgoja zelenih algi podobnih za pretvaranje u biogorivo i sintetički kerozin.

Alge imaju veliku energetsku vrijednost i relativno visok prinos po kvadratnom metru, a postoje i ekonomski isplative tehnologije njihove prerade u tečno motorno gorivo.

Širom svijeta ulažu se milijarde dolara u razvoj tehnologija uzgoja i prerade algi, a australijska kompanija je među svjetskim liderima u toj oblasti. "Aldž tek" je razvila industrijski proces uzgoja algi u kome je ključno gorivo za njihov rast ugljen dioksid. Radi se o potencijalno revolucionarnoj tehnologiji, jer je emisija ugljen dioksida jedan od najvechih problema globalne energetike, zbog toga što su uvođenjem sistema naplate za emitovanje tog gasa, vlasnici evropskih termoelektrana na ugalj suočeni sa potencijalno ogromnim troškovima.

S druge strane, emisije CO2 glavni su uzročnik globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena koje posljednjih decenija pogađaju planetu.

Sada je taj ugljen dioksid, umjesto u atmosferu, moguće preusmjeriti u proizvodnju algi, koje će kasnije biti prerađene u biogorivo - ekološku zamjenu za naftne derivate. To je moguće i kad se radi o visokosofistikovanim derivatima kakvo je i mlazno gorivo koje koriste avioni.

Najavljeno je da će Lufthaza i "Aldži tek" fabriku goriva iz algi graditi negdje na području Evrope. Iako vrijednost projekta još nije objavljena, saopšteno je da će trošak investicije u potpunosti snositi njemačka kompanija koja se ujedno obavezala i na otkup najmanje 50 procenata proizvodnje.

Galerija

Bonus video: