Nasljednica KGB-a razvija sistem zaštite od sajber napada

U martu 2012. hakeri su napali sajtove agencije “RIA Novosti” i “Gazetu”, u novembru 2011. su zaraženi sajtovi agencije “Interfaks”, “Komsomolske pravde”...
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 16:19h

Rusija će uskoro imati sistem na državnom nivou za upozoravanje, otkrivanje i likvidaciju kompjuterskih napada na svoje informativne sisteme, pišu Novosti.

Vladimir Putin je potpisao ukaz kojim je zadužio Federalnu službu bezbjednosti, nasljednicu KGB da stvori “zaštitni zid” protiv sajber-napadača. Cilj je da se zaštite informativni sistemi i informativne-telekomunikacione mreže na teritoriji Rusije, ali i diplomatska predstavništva Rusije u inostranstvu.

U novom sistemu zaštite od kompjuterskih napada, pišu Novosti, osim državnih organa će biti uključeni i vlasnici informativnih resursa, od sajtova da banaka podataka, kao i operatori veza i kompanije koje imaju licence da se bave zaštitom u ovoj oblasti.

Ruski krivični zakon predviđa kazne do sedam godina zatvora za ulazak u zaštićene informativne sisteme.

Sredinom januara ove godine poznata ruska kompanija “Laboratorija Kasperskog”, koja se bavi pravljenjem anti-virusnih sistema, saopštila je da je otkrila veliku sajber-špijunsku mrežu koja je od 2007. godine sprovodila operaciju “Crveni oktobar”. Napadani su kompjuteri, mobilni telefoni i korporativne mreže, između ostalog, i na teritoriji bivšeg SSSR-a. Glavni cilj im je bio da uđu u sisteme vladinih i diplomatskih struktura kao i kompanija i naučnih insistuta.

Problemi sa upadima u ruske komjuterske sisteme nisu rijetkost. U martu 2012. hakeri su napali sajtove agencije “RIA Novosti” i “Gazetu”, u novembru 2011. su zaraženi sajtovi agencije “Interfaks”, “Komsomolske pravde” i još nekih listova. Od hakera nisu mogli da se odbrane ni u Ruskim željeznicama kao i glavnoj upravi Ministarstva za vanredne situacije Rusije, pišu Novosti.

Rusi kao prijetnja

U štabu NATO u Briselu, smatraju da im je glavna opasnost na ovom polju prijeti od Rusije, Kine i Irana. NATO je prošle godine napravio i simulaciju sajber sukoba gdje je isceniran kompjuterski napad na Mađarsku i Estoniju.

Bonus video: