Facebook već ima svoj pametni telefon

Facebook omogućava sve ono što danas tražimo od mobilnog telefona - telefoniranje, slanje poruka i snimanje, uređivanje i dijeljenje fotografija
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 14:27h

Iako ga Mark Zukerberg nikad zvanično nije predstavio, Facebook telefon postoji, ali on nema veze sa hardverom, već sa - softverom, piše Wall Street Journal.

Zahvaljujući mobilnim aplikacijama, Facebook omogućava sve ono što danas tražimo od mobilnog telefona - telefoniranje, slanje poruka i snimanje, uređivanje i dijeljenje fotografija.

Facebook tako već ima svoj “telefon koji je prilijepljen za pametni telefon”, smatraju novinari Wall Street Journala i dodaju da se putem Facebookove mobilne aplikacije može pretraživati sadržaj povezan sa prijateljima, pronaći stranice sa filmovima, igrama, ljudima i dijeliti sadržaj sa prijateljima.

Korisnicima pametnih telefona je dostupna i posebna Messenger aplikacija putem koje korisnici mogu da šalju i glasovne zapise, a u budućnosti će moći da obavljaju i glasovne pozive (opcija se trenutno testira i već je dostupna nekim korisnicima u SAD-u i Kanadi).

Slanje poruka i pozivi putem ove aplikacije su besplatni, tj. potrebno je imati WiFi ili paket za prenos podataka - slično kao i na Skypeu, Viberu i drugim sličnim servisima i aplikacijama.

Kako je broj korisnika Facebooka veći od milijardu i u 2013. se očekuje isporuka više od milijardu pametnih telefona (većinom Androida i Appleovih telefona), veliki broj korisnika će moći da putem svojih telefona i Facebookovih aplikacija besplatno komunicira sa većinom prijatelj i sve manje će koristiti koristiti usluge mobilnih operatora (SMS i pozive). Potreba će biti veća jedino za mobilnim internetom.

Bonus video: